Pozabljivost

Vaje za krepitev možganov

Vaje za krepitev možganov

Kaj so mnemotehnike? V vsakdanjem življenju si verjetno marsikdaj težko zapomnite podatke, številke, formule in podobno. Pomagate si lahko s tehnikami za lažje pomnjenje (mnemotehnikami). Poglejmo nekaj primerov, kako si lahko z uporabo mnemotehnik zapomnite več. Ta suhi škafec pušča.(pred temi črkami se piše predlog s) Fuč je cela lampa.(fizikalna formula – odnos med frekvenco, hitrostjo […]

Kaj je spomin?

Kaj je spomin?

Živimo v času, ki od nas zahteva vedno več. Vsako sekundo smo podvrženi novim informacijam, saj so postale najmočnejše sodobno orodje. Že vsakdanje življenje zahteva, da si zapomnimo celo vrsto drobnih, a pomembnih stvari, npr. kdaj imamo kakšen opravek, kam smo odložili ključe stanovanja, kaj moramo kupiti, kako si zapomniti imena ljudi, ki smo jih […]

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Je bolezen, ki na še ne popolnoma pojasnjen način povzroča spremembe v možganih. Prizadeti pa niso le bolniki, ampak bolezen predstavlja veliko breme tudi za njihove najbližje. Kljub temu pa veliko bolnikov ni prepoznanih in se tudi ne zdravijo. Alzheimerjeva bolezen se običajno začne počasi, neopazno, nato pa postopno in dokaj enakomerno napreduje. Prvi znak je izguba kratkoročnega spomina.

Stres, utrujenost, zmanjšana koncentracija

Stres, utrujenost, zmanjšana koncentracija

Sposobnosti in zmogljivosti možganov daleč prekašajo katerikoli računalnik.

Za aktivne

Za aktivne

Vaša pozornost peša in niste več povsem pri stvari? Mislite na več stvari hkrati, se ne morete osredotočiti na pomembne naloge? Naredite manj, kot bi morali? Želite biti uspešni delovnem mestu, pa niste dovolj zbrani in vzdržljivi? Če so vaši odgovori večinoma pritrdilni, so vaši možgani podobni možganom aktivne osebe, ki ima zaradi preobremenjenosti težave […]

Ohranjanje miselne vitalnosti za polno življenje

Ohranjanje miselne vitalnosti za polno življenje

Z leti se ne spreminja le telo, ampak tudi možgani. Kljub temu večkrat ugotavljamo, da redno skrbimo za telesno pripravljenost, trening možganov pa zanemarjamo. Pravočasna skrb za zdravje možganov je ključna za kakovostno, aktivno in veselo življenje.

Možgani – neskončno zmogljivi in skrivnostni

Možgani – neskončno zmogljivi in skrivnostni

O možganih, ki so kar nekajkrat sposobnejši in prožnejši od računalnika, predstavljajo pa le 2 % telesne mase, smo se pogovarjali z dr. Blažem Koritnikom, docentom nevrologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani in specialistom nevrologije na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Hrana za možgane

Hrana za možgane

Možgani v povprečju predstavljajo le 2 % telesne teže, vendar je njihov potencial neskončno velik. Življenju dajejo pomen, barve, občutke. Že pred rojstvom, 17 dni po spočetju, se začne njihov neskončni prostor polniti s številnimi informacijami v obliki slik, zvokov in občutkov. Te si zapomnimo za vse življenje – še več, vplivajo tudi na to, v kakšno osebnost se razvijemo.

Izboljšajmo spomin in koncentracijo

Izboljšajmo spomin in koncentracijo

Jesen že odločno trka na vrata in brezskrbni trenutki, ki smo jih preživeli pod žgočim soncem na morju ali v gorah, so postali lep spomin. Spet smo se vrnili v običajno življenje, ukvarjamo se z vsakodnevnimi težavami, ki nam marsikdaj povzročajo tudi stres. Po nekaj tednih v službi se pojavijo prvi znaki utrujenosti, pešati začneta […]

Z ginkom proti višinski bolezni

Z ginkom proti višinski bolezni

Akutna višinska bolezen se lahko pojavi pri osebi, ki je nedavno prispela na višino nad 2500 metrov, ni pa aklimatizirana.

Za lažje premagovanje miselnih naporov

Za lažje premagovanje miselnih naporov

Vsakodnevne aktivnosti od nas zahtevajo večjo koncentracijo, če želimo doseči pričakovane rezultate.

Hrana za sive celice

Hrana za sive celice

Med živila, ki pospešujejo miselne procese v možganih, spadajo tudi ananas, avokado in korenje.

Ginko – za daljšo mladost

Ginko – za daljšo mladost

Pozabljivost, pešanje spomina, psihična utrujenost in slabša koncentracija so le najznačilnejši pokazatelji motenj v prekrvitvi možganov. Pogosteje prizadenejo ljudi v zrelejši dobi, včasih pa tudi mlajše. Za daljšo mladost, zdrav um, življenjski optimizem in večjo kakovost življenja lahko veliko naredimo sami.