Sladkorna bolezen

Oh, to sladko življenje …

Oh, to sladko življenje …

Novembra zaznamujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Z njo vsak dan živi več kot 530 milijonov ljudi ali eden od 10 odraslih na svetu. Do leta 2030 jih bo morda že več kot 640 milijonov. Večina jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Skoraj polovica jih za svojo bolezen sploh ne ve. Bolnik ima včasih sladkorno bolezen […]

14. november – razumeti sladkorno bolezen

14. november – razumeti sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen pomeni, da je koncentracija glukoze v krvi dolgotrajno povečana, čemur poljudno rečemo zvišan krvni sladkor. Nastane zaradi pomanjkanja hormona inzulina, ki ga pri sladkorni bolezni tipa 2 spremljata tudi manjša odzivnost telesnih tkiv na delovanje inzulina.

Svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni je vsako leto 14. novembra. Spodbujati želi zavedanje, da je ključno prepoznati bolezen in tako poskrbeti za prihodnja leta.

Obvladati sladkorno bolezen

Obvladati sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je kronična presnovna bolezen. Osnovna motnja pri tej bolezni je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če ga je premalo ali se celice nanj ne odzovejo, se raven sladkorja v krvi zviša.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je po besedah strokovnjakov dosegla razsežnost epidemije. Ne obišče nas sama, ampak jo pogosto spremljajo še zvišan krvni tlak in povečane vrednosti krvnih maščob. Zdravljenje je pomembno, ker se sicer razvijejo različni zapleti, ki jih ne smemo podcenjevati.