Zamašen nos

Naj bo naš nos tudi pozimi vsemu kos

Naj bo naš nos tudi pozimi vsemu kos

Zamašen nos nam povzroča številne težave – zaradi njega težko dihamo, nemirno spimo in smo zato naslednji dan neprespani, ne moremo pa niti uživati v hrani, saj so tudi najboljše jedi za nas praktično brez okusa. V prehladnem obdobju postanejo robčki naši najboljši prijatelji. Ko je nos zamašen, je dihanje oteženo, kakovost življenja pa slabša. […]

Aaaaaačiiih! Spet se me nekaj loteva!

Aaaaaačiiih! Spet se me nekaj loteva!

Iz nosa se nam cedi, grlo nas vedno bolj peče, nadležen dražeč kašelj pa kar ne mine. Se tudi vam to zdi kot slab začetek vsakoletne zimske pravljice?

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Spreminjanje načrtov v zadnjem hipu, odsotnost v službi, slabša koncentracija, moteno spanje, slaba volja, izčrpanost, čudni pogledi mimoidočih, negotovost … Počutimo se, kot da ne moremo več nadzorovati svojega vsakdanjega življenja. Za to lahko okrivimo viruse, ki so glavni povzročitelji prehlada. Kako naj spet prevzamemo nadzor nad vsakdanjimi opravili?

Zamašen nos – kako mu biti kos?

Zamašen nos – kako mu biti kos?

Zamašen nos povzroča same neprijetne občutke. Težko dihamo, smešno se nas sliši, ko govorimo, porabimo neskončno število robčkov in še hrana nima pravega okusa. Zakaj se nos sploh zamaši?

Tegobe zaradi prehlada

Tegobe zaradi prehlada

Zimski čas prinaša številne radosti, marsikomu pa tudi vrsto tegob. Boleče grlo, napadi kihanja in kašljanja, lahko tudi vročina, zamašen nos ter kupi porabljenih robcev so le del tegob, ki nas doletijo, ko smo prehlajeni.

Vas je ujel prehlad?

Vas je ujel prehlad?

V hladnejših dnevih nikakor nismo varni pred prehladnimi obolenji, ki na nas prežijo tako rekoč za vsakim vogalom. Odrasli običajno zbolimo 2- do 3-krat na leto, otroci pa tudi do 10-krat na leto. Zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo simptome in si že na začetku okužbe pomagamo sami.

Značilnosti prehlada

Značilnosti prehlada

Prehlad spremljajo zamašen nos in izcedek iz nosu, bolečine v grlu, včasih tudi glavobol in rahla utrujenost. Simptomi prehlada Prehladni simptomi nastanejo kot odgovor telesa na okužbo z virusi. Ko virus napade nosne celice, se aktivirajo posredniki vnetja (mediatorji), ki so sestavni del imunskega sistema in telo pomagajo zaščititi pred okužbami. Povzročajo razširitev krvnih žil […]

Prehlad – človekova najpogostejša bolezen

Prehlad – človekova najpogostejša bolezen

Prehlad povzročajo virusi, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti. Najpogosteje gre za okužbe sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin.

Kakšen je vaš imunski sistem?

Kakšen je vaš imunski sistem?

Kadar pridejo virusi v stik z očesno ali nosno sluznico, imajo osebe z normalnim imunskim sistemom kar 95 % možnosti, da zbolijo za prehladom.

Verjetno ni samo prehlad

Verjetno ni samo prehlad

Bolečina v žrelu, zamašen nos, izcedek iz nosu, dražeč kašelj, splošna utrujenost, glavobol … Najbrž ste že sami ugotovili. Prehlad! Njegovim nevšečnostim se lahko učinkovito zoperstavimo z zdravili, ki jih po nasvetu farmacevta v lekarni dobimo brez recepta. Kaj pa če ni samo prehlad? Včasih se ga nikakor ne moremo znebiti, pojavijo se novi in izrazitejši simptomi, pogosto tudi vročina. Takrat je obisk pri zdravniku nujen.

Kako proti prehladu?

Kako proti prehladu?

Trajanje prehladnega obdobja je precej spremenljivo. Nanj lahko vpliva hladno vreme, zaradi katerega se raje zadržujemo v zaprtih prostorih, kar še povečuje možnost prenašanja virusov. Sicer pa lahko prehlad staknemo kadarkoli med letom. Zaradi slabe odpornosti najpogosteje zbolijo otroci, tudi do 10-krat na leto, zato je pogostost prehladov v družinah z majhnimi otroki največja. Odrasli zbolijo za prehladom do 4-krat na leto.