Za kosmate prijatelje poskrbimo tudi med poletjem

Za kosmate prijatelje poskrbimo tudi med poletjem

Kako se lahko izognemo temu stresu

 1. Poskrbimo, da bodo imeli naši kosmati prijatelji vedno na voljo dovolj sveže vode. Zamenjajmo jo večkrat na dan.
 2. Vsem živalim omogočimo primerno ležišče v senci ali v bolj hladnem delu stanovanja.
 3. Izogibamo se sprehodom v najhujši vročini, na potep s psom se raje odpravimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature prijetnejše. Hoja po ostri suhi travi ni priporočljiva, saj se drobci bilk kaj hitro znajdejo v pasjih tacah.
 4. Živali, ki se kopajo v morju ali jezeru, po kopanju speremo s čisto vodo in temeljito osušimo.
 5. Dolgodlake živali redno češemo.
 6. Živali brez dlake ali z manj gosto dlako ter beli psi in mačke lahko potrebujejo zaščito pred UV-žarki. O primerni zaščiti se posvetujemo z veterinarjem.

Redna zaščita je pomembna

Pred dopustom moramo poskrbeti moramo tudi za zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Če tega še ne počnemo redno, je sedaj skrajni čas, da začnemo.

Klopi so poleti najbolj aktivni. Pse lahko učinkovito zaščitimo z zdravilom Ataxxa®, ki vsebuje permetrin in imidakloprid. Klopa zastrupi, še preden ugrizne, učinkuje pa tudi proti bolham.

Bolhe so poleti bolj nadležne kot sicer. Da do bolhavosti sploh ne bi prišlo, pse, mačke in dihurje zaščitimo z zdravilom Fypryst® Combo. Enako ukrepamo, če smo bolhe že opazili. Najbolj priporočljivo je, da živalim dajemo zdravilo vsak mesec. Tako bomo zagotovili tudi zaščito pred klopi. Poleg zdravljenja z zdravili je potrebno še temeljito sesanje stanovanja in bivališča živali. Vrečko iz sesalnika moramo potem zavreči. 

V južni Evropi in na Balkanu peščene muhe prenašajo lišmaniozo, ki je zelo nevarna za pse in ljudi. Za zaščito strokovnjaki priporočajo mreže na oknih, manj gibanja zunaj in uporabo sredstev, ki vsebujejo permetrin.

V mesecih, ko so aktivni komarji, je tudi v Sloveniji možnost okužbe s srčno glisto. S Krkino okusno tableto, ki je na voljo pri veterinarjih, lahko pse in mačke zaščitimo pred temi nevarnimi zajedavci in tudi pred drugimi notranjimi zajedavci, na primer pred pljučnimi in črevesnimi glistami ter trakuljami. V sezoni komarjev je optimalno, da zdravilo dajemo enkrat na mesec.

Na kaj moramo biti posebej pozorni, kadar se na dopust odpravljamo skupaj z živaljo

 • Preverimo, ali smo opravili vsa obvezna in priporočljiva cepljenja za mačko oziroma psa. Če potujemo v tujino, mora biti žival čipirana in mora imeti veljaven potni list za hišne živali.
 • Zagotovimo dovolj hrane, na katero je naš ljubljenček navajen.
 • Če žival redno dobiva zdravila (npr. proti bolečinam, alergijam, za srce), si pravočasno priskrbimo primerno zalogo teh zdravil.
 • Pred odhodom preverimo, ali hotel oziroma kamp sploh omogoča namestitev živali. Preverimo tudi, ali se lahko kopajo oziroma zadržujejo v okolici plaž.
 • Pred vožnjo ni priporočljivo, da damo živali obilen obrok.
 • Žival naj bo med vožnjo v zračnem in dovolj velikem boksu, ki jo ščiti pred poškodbami in onemogoči, da bi vznemirjala voznika.
 • Med potovanjem načrtujemo dovolj postankov, kar je pomembno predvsem za psa. Poskrbimo tudi, da ima ves čas dovolj sveže vode. Če vemo, da je živali med vožnjo slabo, se prej posvetujemo z veterinarjem.

Če bomo hišnega ljubljenčka pustili doma, pravočasno zagotovimo ustrezno in zanesljivo varstvo (hotel za pse ali mačke, prijatelj, sorodnik). Začasne skrbnike seznanimo s potrebami ljubljenčka. Za vsak primer jim pustimo svojo in veterinarjevo telefonsko številko.

Nekaj preprostih nasvetov nam bo pomagalo, da si bomo tako mi kot tudi naši kosmatinci resnično odpočili in se izognili nepotrebnemu stresu in naglici. Štirinožci nam bodo hvaležni vse od uhlja pa do repa.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.