Lažje nad erektilno disfunkcijo

Lažje nad erektilno disfunkcijo

Motnja erekcije (erektilna disfunkcija) je nezmožnost doseganja in ohranjanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost. Nekdanje poimenovanje impotenca se danes redko uporablja. Čeprav ne gre za nevarno bolezen, se življenje posameznika zaradi nje lahko zelo spremeni, saj povzroča nelagodne občutke, predvsem občutke sramu, pogosto pa tudi razdražljivost in slabo voljo.

Vsak peti Slovenec ima težave zaradi motnje z erekcijo, ustrezno zdravljenje pa jih poišče manj kot desetina. Pomembno je vedeti, da je zdravljenje možno, vendar mora moški najprej na ustrezen pregled k zdravniku.

V nobenem starostnem obdobju ni običajno, da moški nima erektilne sposobnosti in da nima spolnih odnosov. Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in izboljšuje kakovost življenja. Za dolgotrajno razmerje in uspešno spolno življenje para sta potrebna medsebojno spoštovanje in veliko truda. Če se partnerja spoštujeta in si zaupata, lahko v spolnosti uživata tudi v visoki starosti.

Starostne meje, pri kateri bi lahko rekli, da je motnja erekcije za moškega normalen pojav, ni. Večina moških s to motnjo je starejša od 65 let, vendar raziskave potrjujejo, da ima vsaj občasno te težave skoraj vsak drugi moški po 40. letu. Vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, pa lahko erektilno sposobnost ohrani tudi v pozni starosti.

Zdravljenje je priporočljivo začeti z odkritim pogovorom z zdravnikom. Četudi gre za težavo, ki je bolj intimne narave, je to dejansko težava para, zato je najbolje, da pri pogovoru sodelujeta oba partnerja. Če opazite motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, nikar ne obupajte, pogovorite se.

Motnja erekcije se zdravi s tabletami. Zaviralci encima fosfodiesteraze tipa 5, med katere spadajo sildenafil, tadalafil in vardenafil, omogočijo oziroma izboljšajo erekcijo z zaviranjem tega encima v tkivu spolnega uda. Sildenafil je bil prvo varno in učinkovito zdravilo za zdravljenje motnje erekcije, ki je bil na voljo v obliki tablet. Na trgu je že od leta 1998 in je tako najbolj preizkušen. Učinkovito izboljša erektilno funkcijo, ne glede na to, ali so vzroki motnje telesnega ali duševnega izvora. Za doseganje erekcije pa je še vseeno potrebna spolna stimulacija (vzburjenje).

Sildenafil je v Sloveniji prvo in edino zdravilo, ki je na voljo tudi v obliki orodisperzibilnih tablet (ODT). Od običajnih tablet se razlikujejo predvsem po tem, da se ob stiku s slino v ustni votlini v manj kot 15 sekundah raztopijo in se zato lahko zaužijejo brez tekočine.

Jemanje je diskretno in enostavno, tablete pa imajo tudi prijeten in svež okus po mentolu. Primerne so za vse moške, zlasti pa za tiste, ki veliko potujejo ali imajo aktiven življenjski slog. Jemanje brez tekočine je primerno tudi za tiste, ki težje požirajo. Zaradi vseh teh prednosti je sodelovanje bolnikov pri zdravljenju boljše, zato se izboljša tudi njegova učinkovitost.