Moški ekskluzivno

Moški ekskluzivno

Moški so v marsičem ekskluzivni. Ali ste vedeli, da študije možganov kažejo, da so čustvene reakcije moških močnejše od ženskih? Od večine žensk so boljši le v tem, da jih potlačijo. Poleg tega imajo moški v možganih kar 2,5-krat večje področje za spolnost kot ženske. V najstniških letih začne moško telo proizvajati 200 do 250 % več testosterona kot v otroštvu. Moški um je dobesedno okupiran s podobami in razmišljanjem o spolnosti.

Že Oscar Wilde je zapisal: »Spolnost je preveč pomembna, da je ne bi jemali resno.«

A ko se pojavijo težave z erekcijo, moški o tem neradi govorijo. Zato smo kar mi vprašali asist. Bojana Štrusa, dr. med., specialista urologa. Odkrito nam je odgovoril na tri najpogostejša vprašanja, povezana z motnjo erekcije. Pa začnimo.

Kako naj ravna moški, ki ima težave z erekcijo?

Veliko moških se sooča z motnjo erekcije, vendar jih le 5 % poišče ustrezno zdravljenje. Svetujem vam, da spregovorite o tem, saj lahko zdravljenje začne že vaš izbrani zdravnik z izdajo samoplačniškega recepta za ustrezno zdravilo. Če se želite prepričati, kakšna je vaša erektilna sposobnost, izpolnite vprašalnik za oceno erektilne funkcije IIEF-5. To je mednarodni vprašalnik, ki s pomočjo petih vprašanj opisuje stanje moškega in njegovo erektilno sposobnost. Vam in zdravniku omogoča približno oceno motnje, prevedeno v seštevek. Seštevek seveda ni absolutno merilo za vaše težave, je pa dober pokazatelj, zato olajša odločitev za začetek pogovora z zdravnikom in omogoči prehod na temo, o kateri je težko spregovoriti.

Na trgu je več zdravil za zdravljenje motnje erekcije. Ali so med njimi kakšne ključne razlike v učinkovitosti?

Danes je na voljo več vrst zdravil (sildenafil, tadalafil, vardenafil, avanafil), ki so med seboj primerljiva po učinkovitosti, različna pa so po hitrosti nastopa učinka (od 10 minut do 2 uri) in po trajanju učinka (od 6 do 36 ur). Nekatera so v obliki orodisperzibilih tablet, večinoma pa se cele tablete zaužijejo z malo tekočine. Zdravilo z dolgotrajnim učinkom (do 36 ur) lahko svojo moč pokaže večkrat v tem obdobju. Tadalafil se zato uporablja, kadar ima par več časa za spolnost. Enako kot vsa druga zdravila za zdravljenje motnje erekcije pa učinkuje le, če je bolnik spolno stimuliran.

Na tem mestu pa naj omenim, da za vsa zdravila za zdravljenje motnje erekcije bolnik sam krije stroške zdravljenja. Zato je pomembna tudi cena. Na trgu je več zdravil, ki vsebujejo eno od naštetih učinkovin in bolnik lahko izbere cenovno najugodnejšo.

Kaj povzroča motnjo erekcije in kdaj je treba k zdravniku?

Še pred 15 leti so bili zdravniki enotnega mnenja, da je motnja erekcije večinoma psihogenega izvora, danes pa menimo ravno obratno. V 80 % gre za organski vzrok in v 20 % za psihogeni vzrok. Seveda je lahko motnja zaradi kombinacije organskega in psihogenega vzroka še potencirana. Najpogostejša organska motnja je nepravilna prekrvitev penisa. Lahko je prirojena, zato pri mlajših moških vedno iščemo vzrok v prevelikem venskem uhajanju krvi iz penisa. To je mogoče kirurško zdraviti s podvezavo omenjenih žil.

Pogostejši vzrok je premajhen dotok arterijske krvi v brecilo penisa. To je lahko posledica generalizirane ateroskleroze, zaradi katere so okvarjene velike in male žile po telesu, tudi v mali medenici in povirju penisa. Možne so tudi mešane arterijsko-venske motnje in fistule. Glavni krivec je endotelna celica brecila – če ne deluje tako, kot bi morala, in se gladke mišice v njej ne sproščajo, je onemogočeno povečano nabiranje krvi v penisu.

Vsak poseg, ki je v mali medenici opravljen zaradi drugih, morda malignih bolezni na prostati ali sečniku, lahko poškoduje oživčenje penisa in privede do nevrogeno povzročene motnje erekcije. Vzrok so lahko tudi poškodbe hrbtenjače in bolezni živčevja. Redkejše so hormonske motnje, predvsem pomanjkanje moškega hormona, ki je vključen v proces nabrekanja penisa na ravni endotelne celice brecila. Menimo, da so te težave vzrok za motnjo erekcije v manj kot 5 % primerov.

Če moški že dlje časa nima spontane nočne erekcije in tudi ne spolnih odnosov, pa si jih želi, mora to zaupati svojemu izbranemu zdravniku ali zdravnici. Zaupati težavo zdravnici je seveda veliko težje, vendar je treba vedeti, da take težave pestijo skoraj vsakega drugega moškega po 40. letu. Zdravniki obravnavajo to težavo enako resno kot druge bolezni, zato pred pogovorom ni treba imeti pomislekov. Pogovor je pomemben, ker zdravnik z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga, da:

  • se ponovno vzpostavi normalno spolno življenje,
  • se izboljšata kakovost življenja in odnos med partnerjema.