Motnja erekcije

Motnja erekcije

V Krkini zbirki knjižic o boleznih in njihovem zdravljenju V skrbi za vaše zdravje je tudi knjižica z naslovom Motnja erekcije. Asist. Bojan Štrus, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo, UKC Ljubljana, natančno opisuje, kaj je motnja erekcije, kaj jo povzroča in kako jo prepoznati, kdaj je treba k zdravniku in katere vrste zdravljenja so na voljo.

Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija je nesposobnost moškega, da bi dosegel in/ali vzdrževal otrdelost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega akta. V partnerskem spolnem razmerju taka motnja prikrajša oba, pri moškem pa zmanjša tudi samozavest in samospoštovanje. V nobenem starostnem obdobju ni normalno, da moški ne more doseči otrdelosti spolnega uda, še posebno ko gre za spontane nočne erekcije. Zato je zelo pomembno, da se moški v takih primerih pogovori s svojim zdravnikom. Pogovor je pomemben, ker zdravnik z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga, da se ponovno vzpostavi normalno spolno življenje ter da se izboljšata kakovost življenja in odnos med partnerjema.

Poleg tega pa je pogovor o motnji erekcije opozorilo za zdravnika, da je treba podrobno preveriti splošni zdravstveni status moškega in ugotoviti, ali so se pojavile še druge bolezni. Vzroki za nastanek motnje erekcije so v več kot 80 % organski. Psihogeno pogojena motnja je veliko redkejša, so pa ti vzroki pogosto pridruženi organskim in motnjo še poslabšajo. Zdravljenje je postalo z odkritjem zdravil v obliki tablet veliko preprostejše. Tablete vsebujejo učinkovine, ki zavirajo delovanje posebnega encima v tkivu spolnega uda in tako omogočijo erekcijo ali pa jo izboljšajo.

Za njihov učinek je potrebna spolna stimulacija. Če se želite prepričati, kakšna je vaša erektilna sposobnost, izpolnite vprašalnik za oceno erektilne funkcije (IIEF-5), ki je objavljen na www.midva.com. To je mednarodni vprašalnik, sestavljen iz petih vprašanj o stanju moškega in njegovi erektilni sposobnosti. Posamezniku in njegovemu zdravniku omogoča približno oceno motnje. Seštevek točk ni absolutno merilo za težave, je pa dober pokazatelj, zato lahko olajša odločitev za začetek pogovora z zdravnikom.

(PDF, 637 KB)