Navidezno zatišje pred nevihto

Navidezno zatišje pred nevihto

Želja po spolni aktivnosti, ki ji rečemo libido, ne mine vse življenje, erektilna sposobnost pa peša. Da bi jo ohranili, je treba živeti čim bolj zdravo, se veliko gibati, izogibati se je treba kajenju in drugim razvadam ter ohranjati idealno telesno težo. Vsa ta navodila so splošno znana, v praksi pa težje izvedljiva – kajti duh je voljan, telo pa šibko. Kaj hitro podležemo nezdravim razvadam in prepričanju, da nas pa kaj takega že ne bo prizadelo.

V nobenem starostnem obdobju ni običajno, da ne pride do erekcije in otrdelosti spolnega uda

Že v otroštvu in zgodnji mladosti imajo fantje spontane nočne erekcije, ki niso povezane s spolnim poželenjem. Normalno je, da se pojavljajo do pozne starosti. Če moški opazi, da so v nekaj mesecih ali letih postopoma izginile, je zelo verjetno, da je vzrok za to neka druga organska bolezen. V takem primeru je nujno, da se pogovori s svojim zdravnikom.

Nekateri strokovnjaki menijo, da je motnja erekcije znanilka srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni.

Kdaj je treba k zdravniku?

Če moški že dlje časa nima spontane nočne erekcije in tudi ne spolnih odnosov, pa si jih želi, mora to zaupati svojemu izbranemu zdravniku ali zdravnici. Treba je vedeti, da ta težava pesti skoraj vsakega drugega moškega po 40. letu. Zdravniki jo obravnavajo enako resno kot druge bolezni, zato pred pogovorom ni treba imeti pomislekov.

Pogovor je pomemben, ker zdravnik z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga, da se:

• ponovno vzpostavi normalno spolno življenje,
• izboljšata kakovost življenja in odnos med partnerjema.

Poleg tega je pogovor o motnji erekcije za zdravnika opozorilo, da je treba podrobno preveriti splošno zdravstveno stanje moškega in ugotoviti, ali so se pojavile še druge bolezni. Zdravljenje sočasnih bolezni je pomembno predvsem zato, da ne napredujejo. Srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen, ki so pogosto vzrok za motnjo erekcije, se namreč lahko stopnjujejo in pripeljejo do zapletov, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Zdravljenje teh bolezni lahko vpliva tudi na izboljšanje erektilne sposobnosti.

Na voljo so sodobna in učinkovita zdravila, ki jih predpiše zdravnik

Zdravila za motnjo erekcije, ki se dobijo brez recepta in se ne prodajajo v lekarnah, ampak pogosto prek spleta, so lahko nevarna ali pa niso učinkovita. Vsebujejo lahko sestavine in primesi, ki so lahko tudi nevarne, nezanesljiva je vsebnost učinkovine, prav tako nad njimi ni strogega nadzora, kot to velja za zdravila na recept. Zato ni dobro jemati zdravil, ki jih ni predpisal zdravnik.