November je čas, ko pozornost namenjamo zdravju moških

November je čas, ko pozornost namenjamo zdravju moških

Novembra je pozornost mednarodne javnosti usmerjena v zdravje moških. Izpostavljena so vprašanja, pomembna za moške, in tudi izzivi, kako izboljšati odnose med spoloma. Ta mesec si moški množično puščajo brke in poskušajo s tem ozaveščati o raku prostate in testisov ter opozoriti tudi na druge bolezni, ki prizadenejo zgolj ali predvsem moške, tudi na erektilno funkcijo.

»Spolnost je preveč pomembna, da je ne bi jemali resno.« Oscar Wilde

Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima občasno eno od oblik motnje erekcije in se nemalokrat sooča z izzivom, kako biti pripravljen za uspešen spolni odnos. Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in povečuje kakovost življenja, zato motnja erekcije pomembno vpliva na zdravje in kakovost življenja moških in njihovih partnerjev. Želja po spolni aktivnosti, ki ji rečemo libido, se ohranja vse življenje, erektilna sposobnost pa peša.

KAJ JE MOTNJA EREKCIJE?

Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija pomeni, da moški ne doseže dovolj dobre otrdelosti spolnega uda, da bi lahko začel in končal normalen spolni odnos. Že Leonardo da Vinci je odkril, da otrditev spolnega uda omogoča kri. O motnji erekcije govorimo, kadar sta ovirana dotok in akumulacija krvi v spolnem udu. Včasih je bila ta motnja bolj znana pod imenom impotenca, danes pa se ta izraz uporablja le redko.

Številne raziskave so potrdile, da ima vsak drugi moški vsaj občasno težave z erekcijo in posledično tudi težave v partnerskem odnosu.

Danes vemo, da gre v več kot 80 % primerov za organski vzrok. Nikakor niso vse težave psihične narave. Seveda pa psihična komponenta po nastopu težav in nezmožnosti erekcije močno vpliva na moškega, zato se motnja še poglobi.

Pomembna je ugotovitev, da so dejavniki tveganja za bolezni srca in žilja ter za motnjo erekcije isti. Sladkorna bolezenzvišan krvni tlakmotnje v presnovi maščob (zvišan holesterol), kajenje in debelost so dejavniki tveganja za motnjo erekcije in za koronarno bolezen (angino pektoris, akutni srčni infarkt, srčno popuščanje). To je razumljivo, saj motnja erekcije in bolezni srca in žilja nastanejo zaradi motenj v delovanju celic na notranji steni žil (disfunkcije endotelnih celic).

Motnja erekcije je lahko prvi znak, ki opozarja na pridruženo bolezen srca in žilja ali na sladkorno bolezen. Zaradi ateroskleroznega procesa na ožjih arterijah v spolnem udu lahko do motnje erekcije pride 3 do 5 let pred prvimi srčno-žilnimi simptomi, povezanimi z zmanjšanjem svetline večjih arterij, ki oskrbujejo srce.

ČE POSAMEZNIK OPAZI TEŽAVE Z MOTNJO EREKCIJE PRI SEBI ALI PRI SVOJEM PARTNERJU, NAJ TEŽAVE ZAUPA SVOJEMU ZDRAVNIKU

Zdravnik mu bo pomagal prepoznati bolezen in mu bo ustrezno svetoval. Poleg tega lahko prav prve preiskave zaradi motnje erekcije odkrijejo, da so vzrok za težave druge sočasne bolezni. Raziskave kažejo, da je motnja erekcije lahko zgodnji opozorilni znak za sladkorno bolezen in bolezni srca in žilja, ki se lahko stopnjujejo ter povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap. Zdravnik zato ob pregledu preveri, ali ima bolnik še kakšno drugo bolezen, in jo začne ustrezno zdraviti.

Zdravljenje motnje erekcije je simptomatsko in pomembno za izboljšanje samopodobe in samozavesti bolnika ter za ohranjanje dobrega partnerskega odnosa, saj močno olajša posledice bolezni in upočasni njeno napredovanje. Že več kot 15 let so na voljo zdravila, ki motnje sicer ne ozdravijo, večini moških pa omogočajo zadovoljivo erekcijo ob spolni stimulaciji.

ZDRAVLJENJE MOTNJE EREKCIJE S SODOBNIMI ZDRAVILI JE VEČINOMA USPEŠNO

Krka v skrbi za celovito moško zdravje poleg sodobnih zdravil za bolezni srca in žilja že vrsto let proizvaja tudi zdravila za motnje erekcije. Pred 10 leti je na slovenskem trgu ponudila sildenafil, prvo in še danes najbolj uveljavljeno učinkovino za zdravljenje te motnje. Sledila sta tadalafil, učinkovina z dolgotrajnim delovanjem, na katero ne vplivajo obilni obroki, in vardenafil, ki začne delovati najhitreje.

Več koristnih informacij o motnji erekcije, njenih znakih, poteku in zdravljenju lahko preberete na spletni strani www.midva.com.