eZdravje

Nahajate se tukaj: Domov » Zdravje in dobro počutje » Nega las

Nega las

O pomenu las v našem življenju

Zakaj so se strokovnjaki, ki se ukvarjajo z lasmi in vsem kar je z njimi povezano, odločili za ločeno vejo v medicini, dermatologiji, kozmetologiji? Težave, povezane z lasmi, so pomembne same po sebi, in verjetno se strinjate, da ima zdravje las in njihov zunanji videz pomembno vlogo, ki seže daleč stran od meja medicine ali socialne psihologije.

Znano je, da nas dlake in lasje ščitijo. Trepalnice ščitijo oči, kocine v nosu in zunanjih ušesih ulovijo tujke in jim preprečijo, da bi prišli v notranjost. Obrvi ščitijo oči pred potom. Lasje tudi ohranjajo toploto. Zrak, ki je med lasmi, obkroža kožo in tako ohranja toploto. Biološki pomen las se ne more primerjati s socialno-psihološkim pomenom las za človeka.

Že v davnih časih so ljudje dajali velik pomen videzu svojih las in njihovi negi, ker so videli v laseh vir naslade ali razvrata. Lasje predstavljajo osebnost, moč in neodvisnost. Že nekaj časa se za različno "obdelavo" las trošijo milijarde. Lase strižejo, barvajo, češejo, navijajo, kodrajo, ravnajo, pokrivajo z lakom in drugimi lasnimi kozmetičnimi sredstvi, in to vse zato, da bi svoji osebnosti dali neponovljiv stil, ki bi govoril sam zase.

Lasje so zelo viden znak različnosti ljudi, živečih na našem planetu. Naprimer čopek las, ki krasi sumoborce, slavnostno odstrižejo, ko ta konča svojo športno dejavnost. V Kambodži ženinu in nevesti po tradiciji na poseben način ostrižejo lase, da bi s tem od mladoporočencev odgnali zle duhove. V Maleziji moški ne smejo imeti dolgih las. V indijski severni državi Pandžab grozi smrtna kazen moškemu, postriženemu na kratko.

Lasje skozi čas

Skozi zgodovino so se predstave različnih narodov in kultur o lepoti las in pričesk menjavale v odvisnosti od časa. Prvi Egipčani so si puščali lase rasti in kodrati. Za svoje lase se niso zanimali. V nekem trenutku pa se je našel človek, ki je menil, da je nega in vsakodnevno česanje las zamudno in nepotrebno in da je imeti lase čisti nesmisel. Po staroegipčanski modi so si tako moški kot ženske brili glave in nosili lasulje. Pojavila se je cela industrija storitev povezanih z izdelovanjem lasulj.

Tudi v starem Rimu so bile lasulje zelo moderne. Ta moda se je umaknila samo za kratek čas, ko so se Cezarjevi legionarji zaradi številnih in dolgih vojnih pohodov iz praktičnih razlogov začeli striči na kratko in briti.

Stari Germani so ostrigli zločince, da bi jih tako onečastili. V vzhodnih kulturah in za afriške vrače so bili obrezani lasje znamenje pomembnosti določene osebe. Gosti in dolgi lasje so bili znak duhovne posebnosti ter so izražali poštenost in fizično moč.

Antični bogovi Zevs, Jupiter, Apolon, David in Samson so bili obdarjeni z bogatimi in gostimi lasmi. Prvi kristjani so se imeli za nekaj posebnega, kar zadeva bratstvo in poštenost, in so nosili dolge lase. Tako so prikazani Kristus in njegovi učenci na freskah iz tretjega stoletja.

Kristus ima nekoliko valovite lase, kar pomeni ljubezen do vseh ljudi.

Na mistično oceno las je vplivala njihova barva. Beli lasje, ki se prelivajo z zlato, so spominjali na božansko luč in so simbolizirali nesmrtnost. Medeno rdeči lasje so bili povezani z boginjo Venero in so govorili o pokvarjenem in demonskem značaju. Tudi za črne lase je obstajala zelo mračna razlaga.

Če je moški v srednjem veku srečal žensko z razpuščenimi lasmi, ni bilo dvoma, da je srečal čarovnico. Kito je lahko nosilo samo mlado, neporočeno dekle, ki so ji dovolili uporabljati magično moč, da bi lahko zapeljala usojenega fanta. Razpuščenih las v vsakodnevnem življenju ni smel imeti nihče, ker je bil to znak čarovništva (čarovnice so namreč s česanjem priklicale burjo).

Zelo pomembna je bila tudi poraščenost po obrazu, še posebno pri ženskah. Če so se jim kar naenkrat pojavili brada in brki, so jih v nekem obdobju imeli za izbrane od boga, v drugem za povezane s hudičem. Po legendi so sveto Vilgeforte, hčerko portugalskega kralja, bogovi obvarovali pred poroko z njej neprijetnim ženinom tako, da so ji zrasli brki in brada. V obdobju svete inkvizicije brada in brki niso bili več znak za božanstvo. Lase so sežigali skupaj s telesom na grmadah v navzočnosti številnih gledalcev.

Že v naših časih so temni lasje na ženskem obrazu odražali nesrečno ljubezen. Sredi prejšnjega stoletja so menili, da je poraščenost ženskega obraza posledica zavržene ljubezni, in zdravniki so menili, da je vzrok nesrečna ljubezen.

V 18. stoletju je Amerika postala država lasulj in vložkov, ki so jih nosili moški in ženske. Ženske so nosile velikanske lasulje, za katere je morala skrbeti cela vojska frizerjev. Lasulja je bila arhitekturna umetnost. Ženske so si pomagale z vsemi mogočimi in nemogočimi pomožnimi sredstvi, da bi lasulje stale v navpičnem položaju. Vanje so vstavljali miniaturna gnezda, vrtove, celo sončni sistem z vrtečimi se planeti.

V začetku 20. stoletja so pričeske začele dobivati normalno obliko. Pod sloganom "ženska lepota je v laseh" se je začelo prodajati ogromno izdelkov za lase. Najbolj pomembno pa je bilo to, da so se ženske nehale ukvarjati z umetnimi lasmi. Svojo pozornost so posvetile naravnim lasem.

Pričeska je najpomembnejši del naše zunanjosti. Prek nje se trudimo prenesti na okolico svoje čustveno razpoloženje in ji dati tak ali drugačen smisel. Logično je, da se mora pričeska harmonično zlivati s tipom las, njihovo gostoto, slogom oblačenja in načinom življenja.

Danes je seveda v prvi vrsti pomembno zdravje las in optimalna, neobremenjujoča nega.