Bolezni las in lasišča

Bolezni las in lasišča

Izpadanje las

Danes verjetno nihče več ne dvomi, da je naše telo enoten sistem, ki deluje po določenih zakonih. Ne gre samo za naše fizično telo, ampak tudi za vsa »druga telesa«, ki jih imenujemo bioenergetsko polje.

Kakšna pa je povezava med bioenergetskim poljem in našimi lasmi? Najbolj napredni bralci ste verjetno že pomislili, da je povezava zelo neposredna. Ko zbolimo, potuje informacija o bolezni do našega fizičnega telesa. Ta energetska informacija prizadene najbolj občutljiv ali najbolj pomemben organ.

Tokrat ne bomo govorili o androgeni plešavosti, ampak o postresnih težavah, ki niso nič manj pogoste in se največkrat pojavljajo pri lepši polovici človeštva. Logično vprašanje je, kam naj se skrijemo pred stresom, če nas obkroža povsod in vedno?

Nič novega ne bomo ugotovili, ker so o vsem razmislili že drugi. Pred stresom se nihče ne more skriti, lahko pa spremenimo odnos do njega. To seveda ni lahko. Za začetek je treba poiskati bistvo težave, pri sebi najti moč in si stres tudi priznati. Potem je vse bolj enostavno.

Malo odkritosti, več ljubezni do sebe – ne egoizma, ampak ljubezni – več ljubezni in potrpežljivosti do ljudi in rezultati bodo kmalu vidni. Začudeni boste, kako se bo vaše življenje začelo spreminjati na bolje.

Psihologi opozarjajo, da je pomembno, kako se človek odziva na stres. Človek nima več kot dveh strategij obnašanja v stresni situaciji. Nekdo pokadi cigareto, drugi gre v telovadnico ali pa posluša svojo najljubšo glasbo. Zelo pogosta strategija je »beg v bolezen«, beg od nastalih težav. Tako so hude oblike aken pri mladih pogosto povezane s podzavestnim strahom pred nasprotnim spolom (vzroki so skriti v zgodnjem otroštvu). Ko se verjetnost takih stikov poveča, se stanje poslabša. To je ena od strategij »bega v bolezen«.

Eden od vzrokov je povezan s starostjo. Kako človek sprejema svojo resnično starost? Kaj mu to pomeni? Če se ženski pri tridesetih pojavijo gubice, se lahko z njimi pojavi tudi strah pred izgubo privlačnosti, občutek nepotrebnosti. To vodi v depresijo, stanje kože se poslabša in krog je sklenjen.

Neredko slišimo, da las ni treba negovati, ker so mrtva snov.

Če se bomo do las obnašali, kot da so mrtvi, se bodo tako tudi odzivali. Ko pa se bomo zavedali, da so živi kakor mi, ter jih bomo začeli ljubiti in negovati, se bodo odzvali in začeli spreminjati.

Če svojih psihičnih težav ne moremo odpraviti sami, je prav, da se obrnemo na specialista. V vsakem primeru pa se moramo naučiti, kako premagovati stres. Ko živimo v ljubezni, spoštovanju do sebe in okolice, stremimo k veselju, energiji, umetnosti in modrosti z razumevanjem, da je to smisel življenja, pride tudi zdravje, harmonija duše, telesa in razuma.

Kaj pa lasje?

Lasje so eden od najbolj občutljivih elementov našega telesa, zato se bodo v tem primeru kot zunanji izraz našega harmoničnega življenja vrnili tja, kjer bi morali biti od začetka. Za lepe, zdrave in močne lase moramo poskrbeti tudi z ustrezno nego in dodajanjem pomembnih vitaminov in mineralov. Pri tem si lahko pomagamo z izdelki Fitoval.

Hirzutizem in hipertrihoza

Hirzutizem prizadene samo ženske. Hirzutizem je androgeno povzročena poraščenost moškega tipa pri otrocih in ženskah na obrazu, prsih, trebuhu, trtici, zadnjici, notranjem delu beder in zunanjih spolnih organih. Hirzutizem lahko spremljajo androgena alopecija, ogrci, nizek glas, povečana teža, hipertrofija klitorisa, povečan libido, amenoreja ali moten menstruacijski cikel. Našteti dopolnilni znaki so lahko tudi neizraziti ali pa jih ni.

Vzrok je povečano izločanje androgenov in/ali moteno ravnovesje izločenih androgenov (več testosterona in manj njegovih predhodnikov). Včasih se hirzutizem pojavi med nosečnostjo ali menopavzo.

Vzroki za hirzutizem

Cushingova bolezen (povečano izločanje kortikosteroidov), bolezni nadledvičnih žlez, bolezni jajčnikov (policistični ovariji), nekatera zdravila (androgeni, anabolni hormoni, derivati progesterona, kontracepcijske tablete), družinski ali konstitucijski hirzutizem (dedna oblika, ki je popolnoma normalno stanje, ko ne opazimo drugih endokrinoloških motenj), idiopatski hirzutizem (stanje je morda povezano s povečanim delovanjem nekaterih encimov in povečano občutljivostjo lasnih mešičkov za delovanje androgenih hormonov).

Hirzutizem je vedno stanje, ki potrebuje ginekološko in endokrinološko obdelavo.

Na trgu je veliko izdelkov za odstranjevanje dlak (depilacijo), od krem do voskov. Vsaka ženska izbere za svojo kožo najprimernejši izdelek. Tudi ponudba v kozmetičnih salonih je pestra.

Hipertrihoza je čezmerna dlakavost katerihkoli delov telesa, tudi tistih, kjer rast las ni odvisna od androgenov. Bolezen lahko prizadene ženske in moške.

Vrste hipertrihoze

Prirojena hipertrihoza. Novorojenčkove dlake se kasneje ne nadomestijo s puhastimi in terminalnimi dlakami, ampak rastejo naprej in dosežejo 10 cm in več. Gre za genetski sindrom.

Pridobljena hipertrihoza. Iz lasnih mešičkov, iz katerih naj bi rasli puhaste dlake, začnejo rasti plodove dlake.

Z zdravili povzročena hipertrihoza. Enakomerna poraščenost različnih delov telesa, ki ni odvisna od androgenov, povezana pa je z jemanjem nekaterih zdravil (kortikosteroidov, ciklosporina, streptomicina, diazoksida, minoksidila, penicilina).

Simptomatska hipertrihoza. Pojavi se pri porfiriji, možganskih poškodbah, fetalnem alkoholnem sindromu, kožnem in mišičnem vnetju, podhranjenosti in anoreksiji nevrozi.

Prhljaj in seboreja

Prhljaj povzročajo različni zunanji dejavniki (način življenja, prehrana, vplivi okolja) in notranji dejavniki (imunske in nevrološke nepravilnosti, hormonsko stanje), vendar so glivice Malassezia opisane kot ključni vzrok za njegov nastanek. V preteklosti je bila kot ključni vzrok prhljaja največkrat omenjena glivica M. furfur, nova znanstvena spoznanja pa so pokazala, da sta s prhljajem najbolj povezani glivici M. globosa in M. restricta.

Celice, ki nastanejo v temeljni plasti vrhnjice, se kot nevidni drobni poroženeli delci v suhi obliki izločajo z lasišča. Pri prhljaju je ta funkcija precej motena. Poveča se celična izmenjava, vrhnjica hitreje raste in poroženi. Pri tem se ne izločajo več posamezni poroženeli delci, temveč večji poroženeli deli, ki jih sestavlja več sto sprijetih poroženelih delcev v obliki otrobov. Ta prhljaj je suh, zlahka se odlušči z lasišča in je na laseh dobro viden.

Prhljaj na laseh ni samo estetska težava, je tudi idealno gojišče za bakterije in glivice. V drobnih ranicah, ki nastanejo s praskanjem, povzročajo vnetja, ta pa lahko sprožijo seboroični dermatitis.

Seboreja je kožna bolezen, za katero sta značilni preveliko izločanje maščobe in spremenjena sestava maščobnega izločka, ki je posledica kopičenja maščobnih kislin. Vzroki za razvoj te bolezni so poleg genskih, endokrinih, nevroloških, prebavnih in stresnih dejavnikov tudi spremembe v fiziološkem ravnovesju ženskih in moških spolnih hormonov, še posebno v puberteti.

Maščoba se kopiči v lojnicah in na kožni površini, pojavijo se ogrci. Stanje še poslabšajo bolezni prebavil, kronične okužbe, pomanjkanje vitaminov (posebno A in C) in umazanija. Seboreja je eden od možnih vzrokov za izpadanje las.

Če nas poleg vsega srbi glava in je koža na nekaterih mestih pordela, imamo vse znake seboroičnega dermatitisa.

Mehanizem nastanka prhljaja

Na prvi pogled je vse jasno. Najprej se naseli kvasovka, potem čakamo na prhljaj. Vendar pa prhljaja ne dobi vsak. Kje je vzrok?

Znano je, da nas kvasovka, ki se je naselila na lasišču, lahko kar nekaj časa pusti pri miru. Toda če se nam zdravje samo malce poslabša, opazimo spremembe. Mogoče je vzrok hormonska sprememba, mogoče smo spremenili način prehranjevanja (npr. več sladkorja in maščob), mogoče je kriva resna bolezen, stres? Se je spremenil naš imunski sistem? Gre za pomladansko pomanjkanje vitaminov? Slabo okolje? Katerikoli od naštetih dejavnikov ali njihova kombinacija lahko sproži nastanek prhljaja.

Če ste pazljivo prebrali zgornje besedilo, verjetno že razumete, kje so vzroki za neuspešno odpravljanje prhljaja. Te naloge se je treba lotiti sistematično. Pomislimo, kako po navadi delamo. Po televiziji gledamo reklame, gremo v najbližjo trgovino in kupimo najnovejši naj naj šampon proti prhljaju. Težavo poskušamo rešiti od zunaj in pri tem pozabljamo, da vsaka kožna težava izvira od znotraj. To vsekakor ne pomeni, da ni treba uporabljati šamponov proti prhljaju. To pomeni, da moramo izkoreniniti vzrok, ki je zmotil ravnovesje v telesu. Samo tako lahko pričakujemo uspeh.

Za začetek bi bilo dobro izključiti vso hrano, ki škoduje: močno začinjeno, slano, zapečeno in mastno, prav tako velike količine alkohola. Zmanjšati bi bilo treba količino zaužitih ogljikovih hidratov (sladkarije in močnato hrano), povečati pa količino zelenjave, nesladkega sadja, mleka in mlečnih izdelkov. Ne smemo pozabiti na vitamine A, E, B in C ter minerale (kalcij, baker, cink).

Tudi sušenje las s sušilnikom ni priporočljivo.

Če poskusi ne obrodijo sadov in se pojavijo znaki seboroičnega dermatitisa, pa je čas za obisk pri specialistu.

Za lepe, zdrave in močne lase skrbimo z ustrezno nego in dodajanjem pomembnih vitaminov in mineralov. Pomagamo si lahko tudi z izdelki Fitoval.

Druge bolezni las

Vretenasti lasje (monilethrix)

To je dedna bolezen, pri kateri so lasje vretenasto zadebeljeni v razmikih od 0,5 do 1 mm. Na mestih, kjer so tanjši, se praviloma tik nad lasiščem odlomijo. Te nepravilnosti nastanejo le v otroštvu, zelo kmalu pa se razvije trajna plešavost. Iz lasnih mešičkov se razvijejo drobne roženinaste tvorbe, zato je lasišče je na otip hrapavo.

Zasukani lasje (pili torti)

Posamezni lasje so sploščeni in na nekaterih mestih zasukani okoli svoje osi. Pri zunanjem pregledu opazimo kratke, nalomljene lase, najpogosteje na zatilju in sencah. Posledica je krožna plešavost. Poleg zdravljenja je treba lase tudi pravilno negovati – ne smemo jih preveč posušiti, barvati in sušiti s sušilnikom. Umivamo jih le enkrat na teden, v vodo za izpiranje pa dodamo koprivni ali kamilični čaj. Lase in lasišče občasno namažemo z rastlinskim oljem.

Lasna vozličavost (trichorrexis nodosa)

Gre za vozličaste nabrekline na laseh. Na teh delih se las z lahkoto odlomi, tako da so na večjem ali manjšem delu lasišča vidni ostanki odlomljenih las in izrazita plešavost. V nasprotju z drugimi lasnimi nepravilnostmi lahko te nabrekline povzročijo tudi zunanji dejavniki, zato take vozliče prištevamo k lasnim poškodbam.

Z zdravljenjem skušamo zmanjšati poškodbe las.

Trihotilomanija (trichotillomania)

Pojavlja se pri nevrotičnih ljudeh oziroma ljudeh z duševnimi motnjami. Pri ženskah je dvakrat pogostejša kot pri moških. Bolniki si lase pulijo, včasih jih tudi jedo (trichophagia).

Bolezen zdravimo s psihoterapijo.

Trichorrexis invaginata. Lasje so oblikovani kot bambusova palica in zrastejo le 3 do 4 cm.

Pili anulati. Po dolžini se na laseh izmenjujejo svetlejši in temnejši obročki.

Pili recurvati. Pojavlja se pri temneje obarvanih in temnolasih moških, posamezne dlake, zlasti na bradi in vratu, rastejo navznoter in povzročajo vnetje.

Trichoshisis. Lasje so nalomljeni in razcepljeni v obliki čopiča.