Poletni hit – lepi lasje

Poletni hit – lepi lasje

Vroče sonce prija, saj nas pogreje. Osvežitev v morski vodi ali bazenu je tako še prijetnejša. Žal pa močno sonce, sol, klor in veter lasem ne koristijo. Če želimo, da bodo sijoči in vitalni vse do jeseni, moramo poskrbeti za posebno nego.

Pred poletjem

Za ustrezno nego las lahko poskrbimo že pred poletjem. Da bi jih okrepili, zaščitili pred površinskimi poškodbami ter ohranili njihov sijaj in zdrav videz, jih moramo negovati z izbranim dermatološkim šamponom, ki krepi lasne korenine in obnavlja površino las. Naredi jih mehkejše, svilnate na otip in bolj bleščeče. Lecitin in proteini se vežejo na poškodovane lase in jih okrepijo, hkrati pa jih zaščitijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in premočno izsušitvijo. D-pantenol je eden od redkih vitaminov, ki skozi kožo prehaja do lasnih korenin, kjer pospešuje obnavljanje celic in ohranja vitalnost las.

Poleti

Neposredna izpostavljenost soncu, tako žarkom UVA kot UVB, škodljivo vpliva na površino las, saj jih poškoduje podobno kot belilo za lase. Rezultat so izčrpani in suhi lasje, ki so slamnati na otip in se težko razčešejo. Zato jih je treba poleti ves čas skrbno negovati in jim posvečati prav toliko pozornosti kot koži.

Pet koristnih nasvetov

  • Na vročem soncu nosimo pokrivalo.
  • Po vsakem kopanju si lase temeljito speremo s čisto vodo.
  • Izogibamo se agresivnim posegom (npr. prepogostemu barvanju, trajnemu kodranju).
  • Izogibamo se uporabi lakov, gelov in drugih preparatov.
  • Ob koncu dneva lase umijemo s šamponom, ki jih bo naslednji dan varoval pred soncem.

Po poletju

Po koncu poletja je stanje las seveda odvisno od tipa las in lasišča. Sonce in morje nekolika izsušita mastno lasišče in ga normalizirata, vendar se konice las izsušijo enako kot pri normalnem tipu las, če lase negujemo napačno. Največ posledic pa poletje pusti na tankih, kemično obdelanih in skodranih laseh, ki imajo navadno suhe konice, lasišče pa je lahko tudi mastno.

Z zaščito pred škodljivimi dejavniki lahko poškodbe na laseh preprečimo. Nekaterim, na  primer česanju, se ne moremo izogniti, čeprav se zavedamo, da poškodujejo lase. Kadar je škoda že storjena, lahko težave rešujemo s posebnimi izdelki za dermatološko nego las. Priporočljivo je tudi, da si redno strižemo lasne konice in uporabljamo kakovosten dermatološki šampon, zaradi katerega bodo lasje bistveno mehkejši in ponovno svilnati na otip.

Kakovostna nega las je pomembna vse leto, ne le poleti. Dopolnimo jo z uravnoteženo prehrano, ki pripomore k lesku in zdravemu videzu las. V svoj jedilnik vključimo ribe in morske sadeže, perutnino, nemastno govedino in teletino, stročnice, jajca, posneto mleko in mlečne izdelke, olje (ogrščično, sončnično, sojino, oljčno, koruzno), korenje, marelice, melono, špinačo, paradižnik, buče, agrume, jagode, kivi, peteršilj, papriko, brokoli, krompir, pšenične kalčke in zeleno listnato zelenjavo. Pomagamo si lahko tudi z izdelkom brez recepta, ki vsebuje vse vitamine in minerale za zdrave lase.