Česanje poškoduje lase

Česanje poškoduje lase

Stanje las ocenjujemo po tem, ali so prožni, sijoči in kako lahko jih češemo. Izguba njihove prožnosti je pogosto posledica mehanskih poškodb in kemične obdelave. Lasno steblo je sestavljeno iz treh koncentričnih plasti. Lasno sredico obdaja skorja, to pa prekriva povrhnjica. Sestavljajo jo majhne luske, ki se med seboj prekrivajo kot opeka na strehi in potekajo od korenine proti konici lasu. Lasno sredico kozmetični izdelki za nego las zelo težko dosežejo. V skorjo, ki vsebuje naravni pigment, pogosto posegamo z barvanjem, beljenjem, trajnim kodranjem in ravnanjem las. Povrhnjica pa je najbolj izpostavljena mehanskim poškodbam.

Zgradba lasnega stebla

Las zraste iz lasnega mešička in se sproti namasti s sebumom iz žleze lojnice, ki je ob mešičku. Konice dolgih las so že daleč od žleze lojnice in so bile pogosteje kot drugi deli las izpostavljene umivanju, česanju, sončnim žarkom in drugim negativnim vplivom. Zato so lahko poškodovane, naši lasje pa so brez sijaja, izsušeni in krhki.

Česanje je glavni vzrok za mehanske poškodbe povrhnjice. V strokovni reviji Journal of Cosmetic Science so objavili več člankov, ki potrjujejo to trditev. Dr. Alan Swift je poškodbe las raziskoval z vrstičnim elektronskim mikroskopom. Ugotavljal je, da je lasna povrhnjica na konicah dolgih las včasih tako zelo uničena, da je površina lasne skorje vidno izpostavljena.

Česanje suhih las stanjša povrhnjico, poškodbe povrhnjice pa so še izrazitejše pri česanju mokrih las. Česanje zavozlanih las lahko povzroči obsežnejše poškodbe povrhnjice na več laseh, še več poškodb pa nastane s česanjem po beljenju, barvanju, trajnem kodranju in izpostavljanju močnemu soncu.

Česanju se ne moremo izogniti, čeprav se zavedamo, da vodi do slabega stanja las in izgube njihovega sijaja. To lahko popravimo z ustreznimi izdelki za dermatološko nego las. Uporaba kakovostnega šampona lahko zmanjša poškodovanost las in jim vrne sijaj. Kapsule Fitoval formula lase prehranjujejo od znotraj, saj jih po krvnem obtoku oskrbujejo s snovmi, ki so potrebne za rast in obnavljanje.

Vir: Soap Perfumery & Cosmetics, november 2008