Sončni žarki na lase ne delujejo blagodejno

Sončni žarki na lase ne delujejo blagodejno

Idealno bi bilo, da las nikoli ne bi izpostavljali soncu. Pred soncem in vetrom jih najbolje zaščitimo, če jih pokrijemo s klobukom, kapo ali ruto, ki je lahko tudi unikaten modni dodatek. Močni sončni žarki, temperaturne razlike in spremembe zračne vlažnosti poškodujejo lasno povrhnjico (kutikulo) in s tem tudi lasno vlakno.

UV-žarki lahko povzročijo fotooksidacijo beljakovin, zaradi česar pride do cepitve disulfidnih in tioesterskih vezi, posledica pa je izločanje površinskih lipidov. Lasje zato izgubijo sijaj in prožnost ter postanejo izsušeni in krhki, v hujših primerih tudi manj čvrsti. Izčrpani in suhi lasje so slamnati na otip in se težko razčešejo. Da bi to preprečili, moramo za ustrezno zaščito poskrbeti že pred odhodom na morje.

Preden skočimo v morje ali bazen

Med kopanjem v morju ali bazenu se sončnim žarkom pri škodovanju lasem priključita še sol in klor. Sol izsuši lase in lasišče. Vlaga, ki je shranjena v laseh, zaradi poškodbe hidrofilnega filma v lasni povrhnjici enostavno izhlapi.

Vpliv teh dejavnikov se še bolj kaže na naravno suhih ali pobarvanih laseh. Morska sol in klor pospešujeta tudi spiranje in bledenje barve. Zato lasem koristi, da jih že pred skokom v morje ali bazen zmočimo s sladko vodo in jih tudi po kopanju čim prej speremo s sladko vodo.

Če na plaži ni prhe, lahko vodo prinesemo v plastenki. Po prhanju oziroma spiranju odvečno vodo najprej z obema rokama iztisnemo z las, nato pa jo z brisačo le popivnamo.

Las ne drgnemo z brisačo, saj jih s tem poškodujemo in se konice začnejo cepiti. Prav tako je pomembno, da mokrih las ne češemo z gostim glavnikom in da uporabljamo krtače z naravnimi ščetinami, saj las zaprejo in ga tako bolj zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

Tudi poleti k poškodbam las zelo pogosto prispeva uporaba neustreznih ali nekakovostnih negovalnih izdelkov. Da bi lase okrepili, jih zaščitili pred neželenimi površinskimi poškodbami ter ohranili njihov sijaj in zdrav videz, jih moramo preventivno negovati s primernim šamponom. Za dermatološko nego poškodovanih in suhih las dodatno poskrbijo tudi kapsule Fitoval, ki zagotovijo ustrezno prehrano lasnih korenin.

Več o izdelkih Fitoval lahko preberete na www.fitoval-formula.com.

Naj bodo tudi v vročih poletnih dnevih vaši lasje gladki in sijoči!