14. september – svetovni dan inkontinence

14. september – svetovni dan inkontinence

Moški in ženske se teh težav sramujejo, zato jih prikrivajo pred svojci in okolico. Zaradi tega izgubljajo samozavest in samospoštovanje, kar negativno vpliva na njihovo psihično in socialno stanje.

Nehoteno uhajanje seča v klinično pomembni obliki pesti kar 10 % prebivalstva.

Težave zaradi nehotenega uhajanja seča ima več kot osmina odraslih prebivalcev Slovenije. Večinoma gre za problem starejših bolnikov, vendar se z njim srečujejo tudi mlajši, celo otroci. Občasne težave ima 20 do 30 % mlajših žensk, 30 do 40 % žensk srednje generacije in 30 do 50 % starejših žensk. V klinično pomembni obliki pesti kar 10 % populacije.

Vzrokov je več. Mehur s staranjem izgublja svojo prožnost in moč krčenja, moč izgubljajo tudi podporne mišice (mišice medeničnega dna). Ženske zbolevajo dvakrat pogosteje kot moški. Poleg starosti in spola so dejavniki tveganja še število in vrsta porodov, čezmerna telesna teža, kronični kašelj (kajenje), stalen težji telesni napor, nekatere mišične bolezni, bolezni živčevja (multipla skleroza, možganska kap, poškodba hrbtenjače – paraplegija, demenca), nekateri posegi, zdravila, ki motijo normalno delovanje mehurja, alkohol, kofein, teini.

Ločimo stresno in urgentno inkontinenco.

Zdravljenje

Načinov zdravljenja je več. Na voljo so tudi zdravila, ki zmanjšujejo čezmerno aktivnost sečnega mehurja. Pomagajo, da lahko dalj časa počakamo, preden gremo na stranišče, in povečajo količino seča, ki jo lahko drži mehur.

Nekaj splošnih nasvetov

  • Pravilno in redno izvajajmo Keglove vaje.
  • Pijmo čim manj kave, čaja in alkohola.
  • Pred spanjem ne pijmo večjih količin tekočine.
  • Ne urinirajmo prepogosto.
  • Pri polnem mehurju ne zadržujmo seča.
  • Pravočasno zdravimo okužbe sečil.
  • Skrbno nadzorujmo vrsto in odmerke zdravil, ki jih jemljemo.