Ali lahko ohranimo mladost?

Ali lahko ohranimo mladost?

Vsi si želimo dolgo, srečno in aktivno živeti. Kaj lahko naredimo? Takoj se preselimo na deželo. Začnimo gojiti kokoši in krave, piti čisto podtalnico, dihati svež, zdravilen gozdni zrak. Jejmo hrano brez kemičnih dodatkov in bodimo telesno dejavni. Zdi se čudovito. Pa bo pomagalo? Si bomo s tem, kje živimo, kaj jemo in kaj pijemo, podaljšali mladost, življenje?

Z geni se je nemogoče boriti

Zakaj se staramo?

Genetska teorija pravi, da je program razvoja in ugašanja telesa zapisan v genomu, ki vsakomur opredeljuje njegov čas. Kako izpeljemo program – ali ga izkoristimo ali pa umremo pred gensko odmerjenim časom – je odvisno od nas samih. Po molekularni teoriji staranja vsaka molekula, celica in organ živijo po natančno določenem programu, skupaj pa vplivajo na dolžino življenja. V vsaki celici so nekakšne biološke ure – telomeri. Telomer je delček kromosoma in se pri vsaki delitvi celice zmanjša. Ko se zmanjša do najmanjše možne velikosti, se celica preneha deliti in umre. Vendar to velja samo za celice in ne za celo telo.

Vsak dan v telesu odmrejo milijarde celic, toda iz tega ne delamo tragedije. Človeško telo namreč v stotih dneh celice v celoti obnovi. Če ne bi odmirale, bi se v stotih dneh za dvakrat povečali.

Spočiti in pomlajeni

Starosti ni vedno mogoče ugotoviti po videzu, človek se nam lahko zdi mlajši ali starejši. Ženska je pri štiridesetih lahko videti kot petindvajsetletnica, petindvajsetletnica pa lahko kaže štirideset let. So za to krivi dobri ali slabi geni?

Kronološka leta so leta, ki so povezana z EMŠO, biološka leta pa so skupni rezultat stanja vseh delov v našem telesu. Biološka leta ne opredeljujejo življenjske dobe, pokažejo pa, kako človek vzdržuje življenjske programe, ki so gensko določeni. Lahko se tudi spreminjajo – danes so sorazmerna s kronološkimi, jutri pa lahko zaradi bolezni, stresa, žalosti in drugih negativnih vplivov prehitijo kronološka leta. In obratno, če se na čudovitem dopustu dobro spočijemo, lahko število bioloških let zmanjšamo.

Če je ženska videti veliko mlajša ali starejša, kot bi pričakovali glede na njeno kronološko starost, je to zaradi genov in seveda nege. Zunanjost je odvisna predvsem od stanja kože, ki pa ne opredeljuje splošnih bioloških let. Štiridesetletna ženska je lahko videti kot petindvajsetletnica, srce pa ji morda deluje kot šestdesetletnici. Videz je pomemben, vendar dolžina življenja ni odvisna od njega.

Človeško telo je sistem in mi smo odvisni od njegovega najšibkejšega člena

Človek lahko umre deset let pred določeno starostjo, čeprav vsi njegovi organi – razen enega samega – delujejo normalno. Da se ne bi prehitro starali, moramo upoštevati osnovne življenjske zakone. Pravilno se moramo prehranjevati, gibati, vzdrževati higieno in živeti brez škodljivih razvad. Tako imamo možnost, da bomo dolgo živeli.