Čokolada za zdravje in razpoloženje

Čokolada za zdravje in razpoloženje

Čokolada je cenjen in priljubljen posladek. Rezultati številnih znanstvenih raziskav kažejo, da spada med najbolj prestižna živila, ki uravnavajo razpoloženje in čustva. Poleg tega pa zlasti temna čokolada, ki vsebuje najmanj 70 % kakava, skrbi za zdravje in vitalnost.

Čokolada, ki s polifenoli varuje srce, žilje, možgane in druge organe, je tudi zdravilo za dušo, zato ni nič čudnega, da se ljudje tolažijo s sladko opojno pijačo (morda ji dodajo še zvrhano mero stepene sladke smetane), rjavo ali belo tablico.

Kakav v Španijo prinesel že Krištof Kolumb, vendar so njegovo vrednost dojeli šele, ko je leta 1519 Mehiko osvojil Hernando Cortez. Kdo ve, ali je slutil, kako magično sladilo je prinesel v dar svoji domovini. Zagotovo pa se je zavedal njegove vrednosti, saj so Azteki, s katerimi se je srečal na svojem osvajalskem pohodu, kakavova zrna uporabljali kot plačilno sredstvo. Tudi v Evropi je še dolgo predstavljal razkošje, ki si ga je lahko privoščilo le plemstvo.

Zakaj čokolada magično učinkuje na organizem?

Njen učinek je predvsem posledica feniletilamina (100 g čokolade ga vsebuje le 0,7 g), ki dviguje razpoloženje in hkrati skrbi za duševno ravnotežje. Sladkor v čokoladi sproži izločanje inzulina, ta pa v možganih spodbudi nastajanje serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče.

Poznavalci trdijo, da je čokolada izredno priljubljena zlasti pri ženskah. Lahko je nekakšna pilula sreče in nadomestek za nežnost in spolnost. Posrečena kombinacija sladkorja in maščob spodbuja izločanje telesu lastnih opiatov ter tako lajša bolečine in težave pri predmenstrualnem sindromu (PMS). Priljubljena kakavova sladica pa (lahko) tudi redi in zapira.

Čokolada vsebuje nepogrešljive vitamine (zlasti skupine B, ki pospešuje presnovo), od mineralov pa baker, kalcij (mlečna čokolada), kalij, magnezij, cink in fosfor. Za zdravje in vitalnost je po ugotovitvah ameriških in nizozemskih strokovnjakov priporočljivo uživanje temne čokolade z najmanj 70 % kakavove mase. Najbolje jo je poplakniti s skodelico zelenega čaja, ki preprečuje zobne obloge in karies ter podobno kot čokolada vsebuje veliko zdravilnih polifenolov.