Folna kislina in zvišan krvni tlak

Folna kislina in zvišan krvni tlak

Folno kislino jemljejo predvsem nosečnice, saj pozitivno vpliva na pravilen razvoj zarodka. Znanstveniki pa so ugotovili, da ženskam pomaga tudi pri previsokem krvnem tlaku (hipertenziji), saj sprošča žile in s tem zmanjšuje napetost njihovih sten.

Folna kislina ali folat je vitamin skupine B, ki je prisoten v pomarančnem soku in zeleni listnati zelenjavi, nekaterim živilom pa ga celo dodajajo. Na zvišan krvni tlak so vplivali le veliki odmerki folne kisline, ki jih dobimo s prehranskimi dodatki. Vodja raziskave dr. John Forman, zdravnik iz bolnišnice Brigham v Bostonu, je povedal, da je šlo za prvo obsežno raziskavo, s katero so proučevali povezavo med zaužito količino folata in zvišanim krvnim tlakom. Rezultati so spodbudni, vendar so potrebne še dodatne raziskave.

Obstaja realna možnost, da se bo s folno kislino mogoče boriti proti zvišanemu krvnemu tlaku. Folna kislina je med drugim odgovorna za tvorbo krvi. Pri Evropejcih je pogosto opaziti pomanjkanje, kar je posledica neuravnotežene prehrane, deloma pa tudi jemanja zdravil, ki zavirajo absorpcijo in izkoriščanje vitamina B v organizmu. Vnos in izkoriščanje tega vitamina med drugim ovirajo kontracepcijske tablete in zdravila za zdravljenje vnetja črevesne sluznice.

Raziskava o vplivu folne kisline na krvni tlak je bila objavljena v zborniku Ameriškega zdravniškega združenja. Izvedli so jo na skoraj 94.000 medicinskih sestrah, starih od 27 do 44 let. Znanstveniki so spremljali njihove prehranske navade in bolezni. Ženske, ki so na dan zaužile 1000 ali več mikrogramov folne kisline, so imele kar 46 % manj možnosti za razvoj zvišanega krvnega tlaka kot ženske, ki so je zaužile manj kot 200 mikrogramov na dan.

V drugi skupini so opazovali nekaj več kot 62.000 žensk, starih od 43 do 70 let. Tiste, ki so jemale večje odmerke folne kisline, so imele kar 18 % manj možnosti za razvoj zvišanega krvnega tlaka. Vendar pa so raziskovalci poudarili, da samo živila, bogata s folno kislino, ne znižajo zvišanega krvnega tlaka. Antihipertenzivni učinek so imele samo velike koncentracije snovi v prehranskih dodatkih.

Udeleženke niso bile dedno nagnjene k zvišanemu krvnemu tlaku.

Ženske naj bi že pred nosečnostjo in zlasti v prvem trimesečju zaužile vsaj 400 mikrogramov folne kisline na dan, saj učinkovito preprečuje napake pri zapiranju hrbteničnega kanala pri plodu. Tako odpravlja okvare hrbtenice in glave, ki sprožijo veliko spontanih splavov.

Folna kislina pri preprečevanju razvoja zvišanega krvnega tlaka najbrž pomaga zato, ker sprošča žile in omogoča boljši pretok krvi. Potrebni so dovolj veliki odmerki, predvsem pa morajo biti izdelki dokazano varni.

Vir: Jama, januar 2005