Ginseng, spodbujevalec iz narave

Ginseng, spodbujevalec iz narave

Športniki in rekreativci, ki si želijo čim boljšo psihofizično kondicijo in odlične rezultate, vendar se zavedajo, da so nekatere snovi prepovedane in škodljive (npr. anaboliki oz. steroidi, amfetamin, eritropoetin), si lahko pomagajo z naravo.

Skupina ameriških strokovnjakov za športno medicino in farmakologov je ugotovila, da je za športnike najprimernejša spodbujevalna zdravilna rastlina ginseng. Ginseng (ženšen, kar pomeni rastlina človek) spada v družino bršljanovk. Kitajci so ga uporabljali že 4000 let pr. n. št. Deluje na osrednje živčevje in spodbuja imunski sistem. Na organizem učinkuje tonično, saj vsebuje snovi, ki spodbujajo izločanje hormonov, odgovornih za uravnavanje vseh telesnih funkcij in obvladovanje stresa. V tradicionalni kitajski medicini se uporablja za zmanjšanje izčrpanosti. Ta učinek so potrdile tudi številne sodobne raziskave.

Izdelki iz ginsenga izboljšajo telesno vzdržljivost in skrajšajo čas, ki je potreben za počitek, saj izboljšajo oskrbo celic s kisikom in hranljivimi snovmi, pri naporu zmanjšajo srčno frekvenco in znižajo raven mlečne kisline v krvi.

V terapevtske namene se uporabljata posušena korenina ginsenga in izvleček korenine. Optimalni dnevni odmerek je 0,5 do 2 g posušene korenine ginsenga na dan oziroma 200 do 600 mg izvlečka korenine ginsenga na dan.