Ginseng

Ginseng (ženšen) je zdravilna rastlina, ki spada v vzhodnoazijski in severnoameriški rod bršljanovk in je ena od najbolj razširjenih azijskih zdravilnih rastlin v zahodnem svetu. Uporabljata se dve vrsti: kitajski ginseng (pravi ženšen) in sibirski ginseng (sibirski ženšen).

Vsebuje zdravilne učinkovine – ginsenozide, steroidne glikozide (panaksozide), sterole in vitamin D. Jemljemo ga lahko v obliki rastlinskega preparata (suhega izvlečka iz korenine kitajskega ginsenga v obliki tablet, kapsul ali prahu), pogosto pa ga dodajajo tudi hrani in pijači, na primer sokovom, čajem, energetskim tonikom in napitkom ter vitaminskim in mineralnim izdelkom.

Kitajski ginseng spada med učinkovite antioksidante. Spodbuja telesno odpornost, odpravlja utrujenost (krepi življenjsko silo in telesno moč), izboljšuje prebavo in presnovo, pozitivno vpliva na mentalne funkcije (spodbuja delovanje osrednjega živčevja), znižuje holesterol in zvišuje prenizek krvni tlak. Uporablja se kot poživilo, krepčilo in sredstvo proti potrtosti, saj pomirja in izboljšuje razpoloženje (uravnava izločanje stresnih hormonov iz hipofize in adrenalne žleze, možgane pa lahko spodbuja tudi k izločanju endorfinov, hormonov sreče).

Znanstvene ugotovitve kažejo, da izboljšuje tudi telesno vzdržljivost. Američani mu pripisujejo učinkovitost pri preprečevanju malignih sprememb v celicah. Stari Kitajci so ga uporabljali kot afrodiziak. Tudi sodobne klinične raziskave v ZDA kažejo, da naj bi kitajski ginseng vplival na povečanje koncentracije testosterona in spodbujal tvorbo sperme.