Jabolčni kis in lajšanje bolečine

Jabolčni kis in lajšanje bolečine

O jabolčnem kisu je znanih mnogo ljudskih zdravilnih in praktičnih nasvetov ter anekdot.Morda slovi jabolčni kis kot skoraj čarobno krepčilo prav zato, ker spada med tekočine z največ zdravilnimi in hranilnimi snovmi. V žlički jabolčnega kisa, te zlatorumene tekočine, so vse za zdravje koristne učinkovine, ki jih vsebuje jabolko. V njem je veliko vitaminov, mineralov in esencialnih aminokislin in zato nekateri trdijo, da lahko to naravno skladišče omenjenih snovi ozdravi vse težave, zaradi katerih trpi človeštvo ter podaljša življenje in mladost.

Napotki za uporabo jabolčnega kisa, ki jih bomo omenili, so se prenašali iz roda v rod, sčasoma so se nekoliko spremenili, dopolnili. Ne glede na spremembe pa ostaja nasvet, da vsakodnevno uživanje jabolčnega kisa krepi zdravje. Poglejmo nekaj starih nasvetov, vendar ne pozabimo, da so le napotki naših babic in ne morejo nadomestiti strokovnega zdravnikovega mnenja.

  • Za lajšanje bolečin v grlu zmešamo četrt kozarca medu in prav toliko jabolčnega kisa. Na vsake 4 ure, po potrebi tudi pogosteje, vzamemo 1 žlico tega pripravka.
    Pomaga nam lahko tudi sirup, ki ga pripravimo iz pol kozarca jabolčnega kisa, pol kozarca vode, 1 čajne žličke popra in 3 žlic medu.
    Bolečine v grlu lahko blažimo tudi tako, da grgramo mlačno vodo, ki smo ji dodali žlico jabolčnega kisa. Po potrebi postopek ponovimo. Tako tudi učinkovito splaknemo ustno votlino.
  • Boleče noge si lahko odpočijemo tako, da v kopalno kad nalijemo vodo do gležnjev in dodamo pol kozarca jabolčnega kisa. Vsako jutro in večer 5 minut »hodimo« v njej.
  • Jabolčni kis pomaga tudi pri glavobolu. Vodo, v katero smo kanili nekaj jabolčnega kisa, nalijemo v inhalator in paro vdihavamo približno 5 minut. Nato vsaj 20 minut počivamo v mirnem prostoru.
  • Če zaradi krčev v nogah ne moremo spati, med jedjo popijemo kozarec vode z nekaj jabolčnega kisa. Lahko pa enkrat na dan popijemo pol kozarca vode, v katero smo vmešali 1 čajno žličko medu in jabolčnega kisa ter 1 žlico kalcijevega laktata.
  • Če imamo utrujene in boleče mišice, okončine ovijemo v krpe, ki smo jih namočili v jabolčni kis in nato oželi. Nato 3 do 5 minut počivamo. Po potrebi postopek ponovimo. Učinek je še večji, če jabolčnemu kisu dodamo ščepec popra.
  • Za zdravljenje bolečin pri artritisu so pogosto priporočali napitek iz mešanice kisa, zelene, soli iz Epsoma in agrumov (grenivke, pomaranče, limone). Sol iz Epsoma je drugo ime za magnezijev sulfat. Včasih so ga namreč pridobivali tako, da so vreli vodo iz mesta Epsom v Angliji.

Vir: Emily Thacker, Knjiga o kisu. Ljubljana: Tomark, 1997.