Krvavitve iz nosu pri otrocih

Krvavitve iz nosu pri otrocih

Do krvavitve iz nosu pride, kadar poči ena od žilic v nosni sluznici. Povzročijo jo lahko že povsem nedolžne stvari, kot so blag zbodljaj s koničastim predmetom, neroden udarec nosu med igro, lahko je dovolj že to, da se otrok močneje usekne.

Kako ravnati pri krvavitvi iz nosu pri otrocih

Krvavitev je za otroka lahko zelo travmatično, zato je pomembno, da starši ostanejo mirni in otroka najprej pomirijo.

  • Otrok naj sedi.
  • Z robčkom pokrijemo nosnici, s palcem in kazalcem pa čvrsto stisnemo ob spodnjem mehkejšem delu nosu.
  • Stisk naj traja 10 minut.
  • Pozornost otroka poskušamo odvrniti, na primer z branjem ali gledanjem televizije.
  • Po zaustavitvi krvavitve otrok nekaj ur ne sme dregati v nos, vsaj dva dni se ne sme močneje usekniti, ker se krvavitev lahko ponovi.
  • Če se krvavitev ne ustavi, tudi če ponovite ves postopek, nujno obiščite zdravnika.

Zakaj pomaga stisk nosnic?

S stiskom nosnic pritisnemo na krvavečo žilico, kar krvavitev ustavi. Pri tem se naredi krvni strdek, ki poškodbo na žilici zamaši.

Zakaj je pomembno, da otrok sedi?

Krvavitev se hitreje ustavila, če otrok sedi, kot če leži. V ležečem položaju se namreč poveča dotok krvi v glavo, s tem pa tudi dotok krvi v vene v nosni sluznici, zato krvavitev težje ustavimo. Prav tako ni priporočljivo, da otrok nagne glavo nazaj, saj pri tem kri zateka v požiralnik, kar lahko kasneje povzroči bruhanje.

So krvavitve iz nosu nevarne?

Otroka peljite na pregled k zdravniku, če so krvavitve pogostejše in trajajo dlje od 15 minut ali pa jih je težje ustaviti. Zdravnikov pregled je prav tako nujen, kadar se pojavijo težave pri dihanju. Sicer krvavitve iz nosu niso nevarne.