Orehi koristnejši za srce kot oljčno olje?

Orehi koristnejši za srce kot oljčno olje?

Orehi oziroma alfalinolenska kislina, ki jo vsebujejo, so boljša zaščita za srce kot oljčno olje, saj izničijo nekatere škodljive učinke prehrane, bogate z nasičenimi maščobami.

V španski raziskavi so udeleženci po večerji, bogati z maščobami, zaužili bodisi 40 g orehov (polovica udeležencev) bodisi 5 čajnih žličk oljčnega olja. Ultrazvočna preiskava je pokazala večjo prožnost arterij v skupini, ki je zaužila orehe.

Po besedah vodilnega raziskovalca tako oljčno olje kot orehi zmanjšujejo začetek vnetja in oksidacije v arterijah, orehi pa za razliko od oljčnega olja ohranjajo tudi njihovo prožnost.

Alfalinolenska kislina, ki je odgovorna za pozitiven učinek orehov, spada v maščobne kisline omega 3 in je izhodiščna spojina za tvorbo dolgoverižnih maščobnih kislin omega 3, ki so v ribah.

Oljčno olje velja za najpomembnejši del sredozemske prehrane, ki je koristna za srce. Nekatere raziskave pa kažejo, da so pomembna tudi druga živila, zlasti različni oreščki, ki so prav tako pogosto sestavni del te prehrane.

Vir: MedlinePlus, oktober 2006