Ostanite zdravi, tudi na dopustu!

Ostanite zdravi, tudi na dopustu!

Juhuhu, težko pričakovan dopust je končno tu! Čas, ki ga radi namenimo »ležanju na plaži z možgani na off in čivavo na straži«, kot pravi znana slovenska popevka. Čas, ki nam obljublja brezskrbne in za mnoge med nami tudi najlepše dni v letu. Morje, gore, hribi, jezera … Ne glede na to, kje najraje preživljamo dopust, bo letošnje poletje nekoliko drugačno.

Kljub preklicu epidemije je novi koronavirus še vedno prisoten med nami. Stanje se nenehno spreminja, zato je zelo pomembno, da smo pozorni in redno spremljamo priporočila slovenskih strokovnih inštitucij ter priporočila lokalnih oblasti v državah, kamor nameravamo odpotovati.

PRED DOPUSTOM

Pred dopustom na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje preverimo epidemiološko sliko države, kamor nameravamo odpotovati, in se pozanimamo o ukrepih na tistem območju. Če niso lokalno določeni, upoštevamo ukrepe in priporočila, ki veljajo v Sloveniji. Če je mogoče, vse aktivnosti, povezane z organizacijo in logistiko potovanja, urejamo prek spleta in se tako izognemo čakalnim vrstam, tudi plačujemo brezstično.

Na dopust se odpravimo zdravi. Če pri sebi ali svojih bližnjih opazimo znake akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečina v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečina v mišicah ipd.), ostanemo doma, omejimo stike z drugimi in upoštevamo vse higienske ukrepe.

DA BO DOPUST KAR SE DA BREZSKRBEN, TUDI LETOS NE POZABIMO NA POTOVALNO LEKARNO

Poletni prehladi in boleče grlohrana, na katero nismo navajeni, razne poškodbe – na vse to se je dobro pripraviti že doma in s seboj vzeti pripomočke, s katerimi si bomo ob manjših težavah lahko pomagali sami. Če se na pot odpravljamo s štirinožnimi prijatelji, seveda poskrbimo tudi zanje.

Kaj naj vsebuje potovalna lekarna?

 • Nalgesin S hitro odpravi različne vrste bolečine, kot so glavobol, zobobol in menstrualna bolečina, ter hkrati zniža vročino.
 • Ob prvih prehladnih simptomih je varna in zanesljiva izbira za vso družino zdravilo Daleron C. Vsebuje paracetamol, ki znižuje temperaturo in blaži bolečino, ter vitamin C, ki okrepi telesno odpornost.
 • Pri več simptomih hkrati (vročini, bolečini, zamašenem nosu, suhem kašlju) učinkovito pomaga Daleron COLD3. Delovati začne zelo hitro, že po 20 minutah, njegov učinek pa traja več ur.
 • Septabene z edinstveno kombinacijo dveh učinkovin omogočajo celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla.
 • Pršilo Septanazal začne delovati že v prvih minutah. Zmanjša nosni izcedek, pri tem pa varuje in celi poškodovano nosno sluznico.
 • Izdelek proti alergiji Letizen S lajša očesne in nosne simptome alergijskega rinitisa ter kožne simptome alergije.
 • Nolpaza control in Rutacid lajšata želodčne težave, kot sta zgaga in vračanje želodčne kisline v požiralnik.
 • Magnezij Krka 300 je priporočljiv pri povečanih telesnih ali duševnih obremenitvah, zlasti pri športnih dejavnostih.
 • Če se na pot odpravljamo s hišnimi ljubljenčki, jih od uhlja do repa zaščitimo z Ataxxo ali Fyprystom Combo.

MED DOPUSTOM

Novi koronavirus se najpogosteje prenaša z izločki iz dihal in nečistimi rokami. Roke so čiste le neposredno po umivanju ali razkuževanju, zato si jih moramo redno in temeljito umivati. Če to ni mogoče, si jih pravilno razkužimo. Z neumitimi oziroma nerazkuženimi rokami se ne dotikamo obraza (oči, nosu, ust).

Virus se izloča s kihanjemkašljanjemglasnim govorjenjem ali petjem, zato moramo biti od drugih oseb oddaljeni vsaj 1,5 metraPri manjši razdalji se tveganje za okužbo poveča. Upoštevamo tudi higieno kašljanja in kihanja – preden zakašljamo ali kihnemo, si usta in nos pokrijemo s papirnatim robčkom ali zgornjim delom rokava. Robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke, nato pa si roke umijemo z vodo in milom.

Z zaščitno masko preprečujemo kapljične okužbe. Poleg ostalih ukrepov jih uporabljamo, ko smo v stiku z drugimi in bi lahko prišlo do okužbe. Kadar maske ne uporabljamo, jo zavijemo v čist prtiček ali pa jo držimo za ušesne trakove.

Če smo v dvomu, ali moramo zaščitno masko uporabiti, je priporočljivo, da jo uporabimo.

Ob prihodu v nastanitvene in druge objekte podrobno preberemo informacije za goste. Prostore, v katerih smo nastanjeni, redno zračimo. V skupnih prostorih (v recepcijah, restavracijah, hodnikih, sanitarijah itd.) se čim manj dotikamo površin.

Izogibamo se obiskom javnih prireditev in dogodkov, kjer je zaradi velikega števila ljudi, tesnih stikov, glasnega govorjenja in petja večje tveganje za prenos okužbe.

Z upoštevanjem vseh navedenih ukrepov bomo zmanjšali možnost za prenos okužbe in zaščitili sebe in druge. Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov je odgovoren vsak sam. Popolne varnosti ni.

Če pri sebi opazimo znake akutne okužbe dihal, se držimo navodil lokalnih oblasti.

TUDI MED DOPUSTOM UPOŠTEVAMO PRIPOROČENE UKREPE.

 • Roke si redno in temeljito umivamo z vodo in milom (takoj, ko stopimo v svoj začasni dom).
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Pravilno kašljamo in kihamo (najbolje v robček za enkratno uporabo, ki ga takoj zavržemo).
 • Večkrat na dan temeljito prezračimo prostore (5–10 minut).
 • Redno čistimo mesta, ki se jih pogosto dotikamo (kljuke, stikala, umivalnik, toaletne prostore, telefon, tipkovnico itd.).
 • V trgovino hodimo čim bolj poredko in vedno posamično.
 • Na sprehode hodimo sami oziroma samo z osebamis katerimi bivamo.
 • Ko smo zunaj nastanitve, vedno ohranjamo priporočeno varnostno razdaljo (najmanj 1,5 m) in se ne dotikamo stvari.
 • Družabne stike ohranjamo prek telefona in sodobnih komunikacijskih poti.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.