Pijače s kolo in osteoporoza

Pijače s kolo in osteoporoza

Pijače s kolo pri ženskah povečujejo tveganje za nastanek osteoporoze.

To kažejo izsledki raziskave, ki so bili oktobra 2006 objavljeni v American Journal of Clinical Nutrition. V raziskavo je bilo vključenih 2500 ljudi, povprečna starost je bila malo pod 60 let.

Raziskovalci so ugotovili, da so imele ženske, ki so na teden spile štiri pijače s kolo, 4 % manjšo kostno gostoto kot ženske, ki teh pijač niso pile ali pa so spile največ eno na teden. Razlika je bila enaka ne glede na starost, menopavzo, kajenje, pitje alkohola ali jemanje dodatkov s kalcijem in vitaminom D. Pri moških povezave med pitjem pijač s kolo in manjšo kostno gostoto niso ugotovili.

Po eni razlagi bi bil krivec lahko kofein, za katerega je znano, da vpliva na zmanjšanje kostne gostote. Ker pa so do podobnih ugotovitev prišli tudi pri brezkofeinskih pijačah s kolo, je krivec morda tudi fosforna kislina, ki bi lahko povzročala izplavljanje kalcija za nevtralizacijo kisline. Po mnenju strokovnjakov bi morale ženske piti manj pijač s kolo oziroma kofeina. To velja tudi za mlajše ženske, saj sicer zaradi vpliva kofeina sploh ne morejo doseči maksimalne kostne gostote na absorpcijo kalcija, kar vpliva na pojav osteoporoze v kasnejših letih.