Prebavne motnje zaradi stresa?

Prebavne motnje zaradi stresa?

Prebavne motnje so pogosto psihosomatskega izvora. Pojavljajo se kot posledica prenapetosti, preobremenjenosti in stresa. Komplementarna medicina ponuja učinkovito dodatno zdravljenje, na primer akupunkturo, akupresuro, refleksoterapijo, aromaterapijo, homeopatijo. Blagodejno deluje tudi zmerno, redno gibanje in vse, kar zmanjšuje preobremenjenost in stres, na primer joga, avtogeni trening in masaža.

Zelo učinkovita je tudi fitoterapija. Proti napenjanju in vetrovom pomagajo ajbiš (tudi proti krčem), angelika in kumina. Čaji iz janeža, koromača, žajblja, poprove mete in kamilice (proti krčem) ter zeleni čaj spodbujajo in lajšajo prebavo. Vnetje črevesne sluznice preprečujeta in lajšata čaj iz borovnic in slezenovca. Pri prebavnih motnjah lahko trikrat na dan pijemo tudi sok iz svežih borovnic.

Proti driski pomaga pitje čaja iz lanenih semen, encijana, robide, trpotca, kamilice, žajblja, nageljnovih žbic, cimeta, čebulnih listov, šetraja, zlate rozge, ženiklja (s koprcem in kumino), posušenih borovnic.

Za razstrupljanje organizma so priporočljivi regrat (čiščenje krvi), grahovec (splošno čiščenje organizma) in pegasti badelj (obnavljanje in krepitev jeter). Od jedi pa prehranski strokovnjaki priporočajo predvsem posušene borovnice, koprivo (ocvrto z jajcem), jabolko (nastrgano in postano), korenček (gosta, blago začinjena, nemastna juha), krompir (kuhan, pire, brez maščobe), nemastno skuto z borovnicami, sveži česen (zmešan z oljčnim oljem, na popečenem kruhu), glazirani riž (sluz, brez maščobe in soli), zdravilno glino (kot napitek) ter sveže glavnato zelje (kuhano, brez kruha, z dodatkom kumine).

Simptome, ki spremljajo ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen in druge vnetne spremembe v črevesju, je mogoče blažiti tudi s hrano, bogato z maščobnimi kislinami omega 3 (mastne ribe in morski sadeži, ribje olje). Pomembna sta tudi betakaroten, ki je vir vitamina A, in vitamin E. Zapira tudi sok iz svežega glavnatega zelja, korenčka in črnega ribeza.

Pri krčih pomaga pitje čaja iz krhlike, šetraja, zlate rozge, koprive, bazilike, rmana, materine dušice in drugih zdravilnih zelišč. Od jedi pa se priporočajo borovnice, ječmen, kislo mleko (5–10 žlic domačega, brez umetnih dodatkov, po vsakem obroku), korenček, kvas, prepečenec in kruh z dodatkom kumine.