Redno umivanje rok je najboljša obramba

Redno umivanje rok je najboljša obramba

Boleče grlo, smrkanje, kihanje, dražeč kašelj – napoveduje se prehlad. To virusno okužbo zgornjih dihal povzroča zelo veliko virusov, zato je nemogoče, da bi zgradili obrambo proti vsem. Tudi na očiščevalne mehanizme v nosu se ne moremo zanesti, saj njihova sicer učinkovita obramba proti tujkom ne deluje proti virusom. Kaj nam torej preostane?

Najpomembnejše je redno umivanje rok z milom. Za prehladom namreč najpogosteje zbolimo, ker se z okuženimi rokami dotikamo nosu ali oči. Poleg tega je priporočljivo upoštevati še troje.

  • Izogibajmo se javnim, zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi.
  • Uporabljajmo papirnate robčke in jih takoj po uporabi zavrzimo.
  • Od osebe, ki kašlja ali kiha, se oddaljimo najmanj 1 meter.

Kaj pa, če bi se virusom izognili? To je zelo težko, saj so lahko tudi na predmetih, ki jih redno uporabljamo, na primer na kavnih skodelicah, svinčnikih in knjigah. Tja se prenesejo s kapljicami, ki jih obolela oseba izloča s kihanjem in kašljanjem, in preživijo tudi več ur. To je samo eden od vzrokov, zakaj so prehladna obolenja najpogostejša okužba zgornjih dihal – v življenju jih prebolimo približno 200.

Praskanje in skelenje v grlu, bolečina v grlu, glavobol in izcedek iz nosu so značilni simptomi, ki se pojavijo dan ali dva po okužbi in navadno trajajo od 3 do 7 dni. Zdravil proti prehladu ni, z nekaterimi pa lahko lajšamo simptome. V Krki izdelujemo učinkovita zdravila, s pomočjo katerih lahko robčke hitro pospravimo v žep. Treba pa jih je jemati dovolj zgodaj, da omilimo potek prehlada in preprečimo razvoj hujših okužb.

Pri vnetju v ustni votlini in grlu priporočamo Septabene, ki so na voljo v obliki pastil z različnimi okusi in v obliki oralnega pršila.

Dražeč kašelj umiri Panatus, ki je na voljo v obliki sirupa in v obliki filmsko obloženih tablet.

Če prehlad spremljata bolečina in vročina, si lahko pomagamo z Daleronom C, pri več simptomih hkrati pa z Daleronom COLD3.

Prehlad se lahko sprevrže v precej hujšo bakterijsko okužbo, najpogosteje sinusov, srednjega ušesa in spodnjih dihal. Če traja več kot 10 dni oziroma se mu pridružijo še visoka telesna temperatura, težave z dihanjem in požiranjem, gnojen izcedek iz nosu, bolečina v predelu obraza ali bolečine v ušesih, je nujen obisk pri zdravniku, da predpiše zdravljenje z ustreznim antibiotikom. Posebna previdnost je potrebna pri starejših od 65 let, kroničnih bolnikih, nosečnicah, doječih materah in otrocih – ti morajo k zdravniku takoj.

Naj namesto vas počiva prehlad.