Še več dobrih novic o folni kislini

Še več dobrih novic o folni kislini

Folna kislina kar 78-odstotno preprečuje nevarnost napake pri zapiranju nevralne cevi pri zarodku. Nevralna cev se zapira zelo zgodaj (med 24. in 27. dnem nosečnosti), torej še preden se ženske nosečnosti zares zavedo.

Zato je folna kislina priporočljiva za ženske, ki nameravajo zanositi. Ženske v rodni dobi je potrebujejo 400 µg (0,4 mg) na dan. Zaužijejo jo lahko z živili ali s prehranskimi dodatki.

Dodaten razlog za jemanje folne kisline prinašajo tudi rezultati študije (1), v kateri se je pokazalo, da so imeli otroci mater, ki so prva dva meseca po zanositvi redno jemale folno kislino, v zgodnjem otroštvu veliko manj težav z govorom.

Druga študija (2) pa zavrača teorijo, da jemanje folne kisline povečuje verjetnost za razvoj astme pri otroku. Ugotovili so, da pri dojenčkih ni povečanega tveganja za astmo, piskanje, atopičnost ali slabše delovanje pljuč, tudi če so matere v nosečnosti jemale folno kislino.

Vir: www.medscape.com

  1. Roth C, Magnus P, Schjølberg S, et al. Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children. JAMA. 2011;306:1566–1573.
  2. Magdelijns FJ, Mommers M, Penders J, Smits L, Thijs C. Folic acid use in pregnancy and the development of atopy, asthma, and lung function in childhood. Pediatrics. 2011;128:e135–e144.