Telesna dejavnost za zdravje

Telesna dejavnost za zdravje

Knjižica Telesna dejavnost za zdravje iz zbirke V skrbi za vaše zdravje odgovarja na najpogostejša vprašanja o tej temi. Marsikdo se sprašuje, zakaj je redna telesna dejavnost tako pomembna in kako začeti z njo, kako oceniti svojo telesno pripravljenost in kako izbrati ustrezno intenzivnost telesne dejavnosti, kdaj je začetek telesne dejavnosti lahko nevaren in kako spremljati odziv telesa.

Redna telesna dejavnost ima veliko neposrednih koristnih učinkov na telesno in duševno zdravje, saj znižuje krvni tlak, raven krvnega sladkorja in raven škodljivega holesterola LDL, zvišuje pa raven koristnega holesterola HDL v krvi. Poleg tega zmanjšuje delež maščevja v telesu in negativne posledice stresa, krepi srce in žilje, preprečuje redčenje kostne mase ter vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov. Tako pomembno izboljša kakovost življenja in življenje lahko celo podaljša.

Posamezniku prilagojena zmerna in redna telesna dejavnost ni nevarna, celo pri bolnikih z boleznimi srca in žilja je tveganje za zaplete zelo majhno. Zelo intenzivna dejavnost pa lahko povzroči resne zdravstvene težave pri ljudeh, ki prej sploh niso bili telesno dejavni. Zato je priporočljivo, da pred začetkom redne telesne dejavnosti skupaj s splošnim oziroma družinskim zdravnikom ocenijo svojo telesno pripravljenost.

Telesna dejavnost je odvisna od posameznikovih sposobnosti in zmožnosti ter od okolja, v katerem živi. Da bo koristna in prijetna, je treba pri načrtovanju upoštevati njeno pogostost, intenzivnost in vrsto. Knjižica, ki je nastala je v sodelovanju s prim. doc. dr. Matejo Bulc, dr. med., je objavljena na Krkini spletni strani.