Učinkovita zaščita pred soncem

Učinkovita zaščita pred soncem

Dokazano je, da sonce zelo dobro vpliva na naše počutje. Pomembno je tudi za tvorbo vitamina D, ki omogoča zdrav telesni razvoj in rast kosti. Zmerno izpostavljanje sončnim žarkom prinaša številne koristne učinke, toda brez ustrezne zaščite se lahko na koži pojavijo trajne poškodbe. Zato je treba pravočasno poskrbeti za ustrezno zaščito.

Znanstveniki so potrdili, da kožo lahko dodatno zaščiti tudi uživanje betakarotena.

Betakaroten je barvilo, ki ga najdemo v številnih rastlinah. Povzroča oranžno barvo korenja ter drugega sadja in zelenjave. V prehrani je pomemben predvsem kot vir vitamina A in kot antioksidant.

Treba pa se je zavedati, da je zaščita z betakarotenom drugačna od tiste, ki jo dajejo kreme, mleko ali olje za sončenje. Ta sredstva namreč telo zaščitijo pred sončnimi žarki dokaj hitro po nanosu, medtem ko je treba betakaroten jemati vsaj 10 tednov. Šele potem je zagotovljena določena zaščita.

Znanstveniki tudi poudarjajo, da betakaroten ni nadomestilo za ustrezno zaščito pred soncem, še posebno pri veliki izpostavljenosti. Lahko pa je dodatna zaščita poleg običajnih sredstev za sončenje. Po mnenju avtorjev raziskave je primerljiva s kremami z zaščitnim faktorjem največ 4.

Vir: Photochemistry and Photobiology, december 2007