Vloga folne kisline v različnih življenjskih obdobjih

Vloga folne kisline v različnih življenjskih obdobjih

Folna kislina je vitamin skupine B. Telo je samo ne more sintetizirati, zato jo mora dobiti s hrano. Ker se v telesu ne nalaga, jo je treba vnašati vsak dan. Odkar so jo odkrili v štiridesetih in podrobneje razjasnili njeno vlogo v pedesetih letih, zanimanje zanjo ni upadlo.

Vsebnost folatov v hrani

Vrsta hraneSkupna količina folatov (µg/g)
sveže kravje mleko0,05–0,12
kuhana jetra10,7
sveža jetra1,41
banana0,28
trdo kuhan jajčni rumenjak1,4
svež brokoli1,69
kuhan brokoli0,65
sveže zelje0,3
konzervirana tuna0,15
polnozrnati pšenični kruh0,54
surovo jabolko0,06
paradižnik0,06
zamrznjen pomarančni sok2,2
koncentriran pomarančni sok1,4

Vloga folne kisline v telesu

Folna kislina je koencim, ki je nujno potreben za razvoj rdečih in belih krvnih telesc, normalno delovanje prebavil in živčevja. Folati sodelujejo tudi pri sintezi purinov in pirimidinov, v ciklu metionin – homocistein in pri presnovi nekaterih aminokislin.

Potrebe in priporočila

Zaloge folne kisline v telesu zdravega človeka znašajo 5 do 10 mg, lahko pa so tudi večje. Za normalno delovanje telesa mora zdrav odrasel človek zaužiti 250 µg folne kisline na dan.

Vloga folne kisline v nosečnosti

Med nosečnostjo se potrebe po folni kislini povečajo zaradi razvoja zarodka in hitre rasti ploda. Devet mesecev je potrebno, da se po združitvi dveh celic (jajčeca in semenčice) razvije dojenček. Prvih osem tednov ga imenujemo zarodek. V četrtem tednu je razpoznaven kot človeški zarodek. Že pred tem, v tretjem tednu, ko ima zarodek obliko hruške, se na okroglem delu začne razvijati glava in na zoženem delu hrbtenica. Če v tem obdobju razvoja zarodku primanjkuje folne kisline, se lahko zgodi, da se hrbtenični kanal ne zapre in tako nastanejo okvare v predelu hrbtenice ali glave.

Številne okvare onemogočajo življenje; veliko spontanih splavov sprožijo prav prirojene okvare na zarodku. Če pa se otroci s takimi okvarami rodijo, največkrat niso sposobni normalno živeti, lahko so hudo telesno ali duševno prizadeti. Prirojene razvojne nepravilnosti hrbteničnega kanala so po pogostosti takoj za prirojenimi srčnimi nepravilnostmi.

Vzrok za nastanek razvojnih nepravilnosti na hrbtenjači je lahko genetski, tri četrtine primerov nepravilnosti pa so posledica različnih dejavnikov iz okolja. Povečano tveganje predstavljajo starši, ki so bili izpostavljeni rentgenskim žarkom, anestetičnim sredstvom (medicinske sestre) ali različnim topilom, pesticidom in drugim kemikalijam, ki se uporabljajo v kmetijstvu, nitratom, kajenju … Pomemben je tudi vpliv nekaterih zdravil (epileptikov in antikonvulzivov, antagonistov folne kisline, oralnih kontraceptivov).

S kliničnimi raziskavami je ugotovljeno, da lahko jemanje pripravkov, ki vsebujejo folno kislino, tveganje za nepravilni razvoj hrbteničnega kanala zmanjša za 60 do 72 %. Ker napaka v razvoju hrbtenjače nastane v zelo zgodnji nosečnosti, strokovnjaki ženskam, ki želijo zanositi, priporočajo, da folno kislino jemljejo že en mesec pred načrtovano zanositvijo in do konca tretjega meseca nosečnosti. Strokovnjaki nosečnicam priporočajo 600 µg folne kisline na dan.

Vloga folne kisline pri boleznih srca in žilja

Homocistein je aminokislina, ki nastaja v ciklu pretvorbe metionina v cistein. V tem ciklu kot koencimi nastopajo vitamini skupine B: folna kislina ter vitamina B6 in B12. Klinične in epidemiološke raziskave so pokazale, da je povečana koncentracija homocisteina neodvisni dejavnik tveganja za aterosklerozne spremembe na žilju ter za arterijsko in vensko trombembolijo. Ugotovili so celo, da ima 12 do 47 % bolnikov s koronarno, cerebralno ali arterijsko trombozo zmerno do srednje povečano koncentracijo homocisteina. Neodvisni dejavnik tveganja pomeni, da je povečana koncentracija homocisteina v plazmi lahko povzročiteljica aterosklerotičnih sprememb, tudi če izključimo druge, do zdaj znane dejavnike tveganja, kot so zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in kajenje. Povečana koncentracija homocisteina v krvi je vsaj tako močan dejavnik tveganja kot zvišan holesterol in kajenje.

Koncentracija homocisteina v plazmi je odvisna od hrane in vsebnosti folne kisline ter vitaminov B6 in B12. Zato so strokovnjaki poskušali zmanjšati koncentracijo homocisteina z dodajanjem posameznih vitaminov. Ugotovili so, da sam vitamin B6 nima vpliva, dodajanje vitamina B12 zmanjša koncentracijo homocisteina za 15 %, folna kislina za 25 do 42 %, kombinacija folne kisline z vitaminom B12 pa še za dodatnih 32 do 50 %.

Zaključek

Folna kislina je že dolgo znana kot zdravilo za zdravljenje perniciozne anemije. Poleg preprečevanja razvojnih nepravilnosti pri zarodku in preprečevanja ateroskleroznih sprememb na žilju pa se njena vloga omenja tudi v preventivi nekaterih vrst raka, Downovega sindroma, shizofrenije in Alzheimerjeve bolezni.