Vnetje srednjega ušesa

Vnetje srednjega ušesa

Vnetje srednjega ušesa je precej pogosta okužba pri otrocih. Prenese se lahko ob stiku z obolelim otrokom, največkrat pa je posledica prehlada.

Srednje uho je prostor med bobničem in notranjim ušesom. S tako imenovano Evstahijevo cevjo ali ušesno trobljo je povezano z žrelom, od koder se lahko prvotna okužba razširi v srednje uho. Tveganje je večje, če je cev preozka in ne omogoča zadostnega pretoka sluzi iz ušesa proti žrelu. To je pogosto pri majhnih otrocih. Zastajanje sluzi virusom in bakterijam olajša vdor proti srednjemu ušesu, kjer povzročijo vnetje. Vnetje srednjega ušesa je pogosto tudi pri ošpicah.

Kako prepoznamo vnetje srednjega ušesa?

Spremljajo ga bolečina v ušesu, glavobol, vročina, slabost, bruhanje in driska. Natančno diagnozo lahko postavi le zdravnik.

Poslabšanje sluha je zgolj začasno, ob pogostejših okužbah pa se navadno razvije kronična motnja sluha. Če pride do predrtja bobniča, se iz ušesa lahko izloča tekočina. Redkeje okužba ušesa povzroči začasno odrevenelost obraza ali celo meningitis.

Zdravljenje

Zaradi okužbe srednjega ušesa je nujen obisk pri zdravniku. Predpiše lahko kapljice za nos, ki zmanjšajo nabreklost nosne in žrelne sluznice, s čimer se poveča prehodnost Evstahijeve cevi. Zaradi tega se zmanjša tlak v srednjem ušesu, kar olajša bolečino v ušesu. Poleg tega lahko predpiše zdravilo za lajšanje bolečine in zniževanje vročine. Če obstaja sum, da gre za okužbo z bakterijami, je potrebno zdravljenje z antibiotikom. Otrokom, ki imajo ponavljajoča se vnetja ali trajnejšo motnjo sluha, lahko zdravnik skozi bobnič vstavi drenažno cevko, ki omogoča odtekanje tekočine in zračenje srednjega ušesa. Če je motnja sluha trajnejša, je navadno potreben pregled pri specialistu.