Vrtoglavica

Vrtoglavica

Se vam pogosto zavrti v glavi ko vstanete, se uležete ali usedete na stol? Potem trpite za vrtoglavico in potrebno bo obiskati zdravnika. Sicer je normalno, da se vam občasno zavrti v glavi.Vrtoglavica je pogostejša tegoba, kot ste morda mislili. Ljudje najpogosteje poiščejo zdravnika zaradi bolečin v hrbtenici, kar na drugem mestu pa zaradi vrtoglavice. 40 odstotkov odraslih poišče pomoč pri zdravniku vsaj enkrat v življenju.

Kako občutimo vrtoglavico?

Občutimo jo različno, lahko kot omotičnost ali vrtenje v glavi, lahko pa imamo občutek, da se ves svet vrti okoli vas (strokovni izraz za to je vertigo). Pojavlja se lahko v intervalih, lahko se začne precej blago in konča z bruhanjem. Nekateri vrtoglavice sploh ne občutijo, dokler ne vstanejo in začnejo hoditi.

Kaj povzroči vrtoglavico?

Vzrokov je veliko. Lahko je neželeni učinek zdravila, povzročijo jo lahko kemikalije ali poškodbe glave in vratu. Kadar so vzrok motnje v notranjem ušesu, jo občutimo, ko se uležemo. Nastane lahko zaradi motenj v možganih, kot so tumor, migrena, multipla skleroza in različne okužbe. Spremlja tudi sladkorno bolezen, slabokrvnost in bolezni imunskega sistema.

Kako zdravimo vrtoglavico?

Izgine lahko po odstranitvi vzroka, včasih zadostuje že sprememba življenjskega sloga, lahko je potrebno zdravljenje z zdravili ali kirurškim posegom ali pa pomaga kombinacija naštetega. V lekarnah je na voljo Bilobil, edino registrirano zdravilo brez recepta, ki vsebuje izvleček iz ginka bilobe. Klinične raziskave so potrdile njegovo učinkovitost in varnost pri vrtoglavici in šumenju v ušesih. Dolgotrajno jemanje omogoča optimalen učinek zdravljenja. V raziskavi so se prvi pozitivni rezultati pokazali že po enem mesecu zdravljenja. Po 6 mesecih so bili še boljši, zato je priporočljivo, da Bilobil jemljemo dalj časa.