Za zaščito pred okužbo lahko veliko naredimo sami

Za zaščito pred okužbo lahko veliko naredimo sami

Za preprečitev okužbe z novim koronavirusom in podobnimi virusi lahko s pravilnim ravnanjem in upoštevanjem navodil veliko naredimo sami. Kaj, preberite v nadaljevanju.

Kakšno bolezen povzroča novi virus?

Bolezen poteka kot akutna okužba dihal, ki se prenaša s človeka na človeka. Virus lahko prenaša tudi oseba, ki je okužena, vendar še ne kaže simptomov.

Kakšni so znaki in simptomi?

Znaki in simptomi so podobni kot pri običajni, sezonski gripi – vročinasuh kašeljdihalna stiskautrujenostbolečine v grlu. Pri nekaterih bolnikih se pojavijo zamašen nossuho grlo, včasih tudi driska. Pri starejših, ki imajo kronične bolezni (npr. zvišan krvni tlak, bolezni srca in žilja, sladkorno bolezen, astmo), se lahko razvije težja oblika bolezni.

Kako se virus širi?

Virus se širi s kužnimi kapljicami, ki nastajajo ob glasnem govorjenjukihanju in kašljanju ter dosežejo tudi ustnicenosno sluznico in očesne veznice oseb v bolnikovi bližini. Razpršijo se lahko do 1,5 metra od bolnika. Raziskave kažejo, da virus nekaj časa preživi tudi na površini predmetov. Če se okuženih površin dotikamo, ga lahko prenesemo do ust, nosu in oči.

Koliko časa po okužbi se pojavijo simptomi bolezni?

Natančen podatek še ni znan, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke pa se pojavijo 2 do 12 dninajverjetneje ne več kot 14 dni po okužbi.

KAKO SE LAHKO ZAŠČITIMO PRED OKUŽBO?

  • Skrbimo za higieno kašlja. Preden zakašljamo ali kihnemo, si usta in nos pokrijemo z robcem. Če ga nimamo, zakašljamo ali kihnemo v zgornji del rokava, ne v dlan. Robec po uporabi vržemo v koš za smeti in si umijemo roke.
  • Razkužimo površine predmetov, na katere je kdo kihnil ali zakašljal in so vidno onesnaženi z izločki.
  • Z rokami se ne dotikamo ust, nosu in oči.
  • Roke si pogosto umivamo z milom in vodo. Učinkovito je tudi razkuževanje z razkužili, ki vsebujejo najmanj 60 % alkohola.
  • Izogibamo se stikom z bolnimi ljudmi.

KAJ STORIMO, ČE ZBOLIMO?

Če opazimo podobne znake kot pri gripi (vročina nad 38 °C, suh kašelj, dihalna stiska, bolečine v mišicah in kosteh, nahod, bolečine v žrelu, lahko tudi driska), ostanemo doma. Po telefonu pokličemo svojega izbranega zdravnika, da nam bo svetoval, kako naj ravnamo.