Zaščitimo se pred klopi

Zaščitimo se pred klopi

Toplejši in daljši dnevi ter cvetenje in brstenje mladih poganjkov nas kar vabijo na sprehode v naravo. Toda na obrobju gozdov med grmičevjem in podrastjo nismo sami. Na nas prežijo na videz nedolžne žuželke – klopi.

Klopi prenašajo virus, ki povzroča klopni meningoencefalitis. V Sloveniji je okuženost klopov s tem virusom zelo pogosta, zato je njegov ugriz lahko nevaren.

Klopni meningoencefalitis je virusno obolenje možganske ovojnice in osrednjega živčevja. Na mestu vboda klopa praviloma ni opaznih sprememb na koži, bolezen pa običajno poteka v dveh fazah. Prvo fazo, ki se začne približno 7 dni po vbodu, navadno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Nato simptomi za nekaj dni do 3 tedne ponehajo, nakar sledi druga faza s povišano telesno temperaturo in močnim glavobolom, možna je celo nezavest. Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost in zbranost ter tudi ohromelost. Redko je smrtna bolezen (1–2 % odraslih bolnikov).

Kako preprečimo vbod?

Klopi so predvsem v gozdni podrasti, grmičevju vlažnih mešanih gozdov, travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 m jih je veliko, v višjih legah pa manj. Zgornja meja, kjer jih še najdemo, je 1600 m. Priporočljivo je, da se pred odhodom v gozd ustrezno zaščitimo. Najbolje je, da se oblečemo v oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogoča, da bi se oprijeli, in poskrbimo, da je čim več kože pokrite (dolge hlače, škornji, kapa). Oblačila naj bodo svetla, ker tako klopa prej opazimo. Za zaščito odkritih delov telesa so v lekarnah in drogerijah na voljo tudi različni pripravki, ki odganjajo mrčes (repelenti). Ko se vrnemo domov, moramo natančno pregledati telo (kožne gube, uhlje, dimlje, pazduho), se oprhati in umiti lase. Oblačila dobro skrtačimo, še bolje pa je, da jih operemo. Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čim prej in previdno odstranimo, saj s tem zmanjšamo verjetnost za okužbo.

Kako odstraniti klopa?

Klopa, ki je pritrjen na kožo, s pinceto ali drugim pripomočkom izvlečemo navpično navzgor. Ne odstranjujemo ga na silo, ker bomo pri tem odtrgali samo njegov zadnji del, glava pa bo ostala v koži, kar povzroči gnojenje. Pred odstranjevanjem mesta okoli klopa ne smemo mazati z oljem ali drugimi pripravki, saj to povzroči izločanje njegove črevesne vsebine, v kateri so tudi povzročitelji nevarnih bolezni.

Zaščitno cepljenje

Pred klopnim meningoencefalitisom se lahko zaščitimo s cepljenjem. Najprej so potrebni 3 odmerki v 1 letu, pozneje pa za obnavljanje imunosti potrebujemo 1 odmerek na 5 let. Cepijo se lahko tudi otroci, ki so starejši od 3 let.