Bolečine v križu

Bolečine v križu

Bolečina v križu se občasno pojavlja pri 25 % ljudi, starih od 30 do 50 let, s starostjo pa pojavljanje še narašča. Pogosta je pri delavcih, ki opravljajo težka fizična dela. Povzroča tudi veliko odsotnost z dela.

Vzrokov za bolečino v križu je veliko. Kratkotrajna bolečina, ki traja največ šest tednov, je navadno posledica mehanskih vplivov. Nastane pri nategu obhrbteničnih mišic in vezi, pri slabi drži in nefiziološkem položaju na delovnem mestu ter pri čezmernih športnih obremenitvah. Povzročijo jo lahko poškodbe, pri katerih pride do zdrsa medvretenčne ploščice, ki pritisne na okoliški živec. Pogosto spremlja tudi čezmerno telesno težo in nosečnost. Kronična bolečina v križu pa se pojavi pri vnetnih revmatskih obolenjih hrbtenice in izrabi medvretenčne ploščice. Vzrok so lahko tudi zlom hrbteničnega vretenca zaradi osteoporoze, bolezni trebušnih organov, novotvorbe in okužbe.

 • V življenju se prej ali pozneje soočimo z bolečino v križu.
 • To ni bolezen in po navadi tudi ni znak nevarne bolezni.
 • Za bolečino v križu smo pogosto krivi sami, saj je posledica slabih navad in nepravilnega odnosa do težav.
 • Če se ji prepustimo, lahko postane bolezensko stanje, ki uničuje telo, duha, naše družabno življenje in naš vsakdanjik.
 • Če pravilno ravnamo, jo lahko preprečimo ali pa hitreje ublažimo.

Skoraj vsak človek pozna bolečino v križu. Pomembno je vedeti, da večinoma ni znak bolezni in ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Pri 90 % ljudi mine v 2 do 3 tednih. Navadno jo lahko obvladamo brez zdravniške pomoči. Predvsem pa lahko v skrbi za svoje zdravje naredimo ogromno, da jo preprečimo. Kadar bolečina v križu preide v bolezen, je zdravljenje zapleteno in dolgotrajno. Tudi takrat je zelo pomembno, da sami poskrbimo za lajšanje bolečine in prilagodimo svoj življenjski ritem. Bolečina v križu kot bolezensko stanje se pojavlja le pri 5 % ljudi.

Zakaj se pojavlja bolečina v križu?

Bolečina v križu lahko izvira iz različnih struktur v hrbtenici: mišic in tetiv, vezi, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčnih ploščic, živčnih struktur. Dražljaji, ki vzburijo bolečinske živce, so lahko posledica majhne lokalne poškodbe in sproščanja snovi, ki jih dražijo, mišičnega krča, pritiska na bolečinske živce in stresa. Najpogosteje so vzrok poškodovane mišice ter obraba medvretenčnih ploščic in malih sklepov hrbtenice. Mišična bolečina ima zaščitno vlogo, saj opozarja na dogajanje v hrbtenici. Med pogostimi vzroki so tudi zakostitve hrbteničnega kanala (spinalna stenoza) in pritisk na živčne korenine zaradi premika medvretenčne ploščice (hernija diskusa).

Pri 2 % bolnikov se bolečina v križu pojavi zaradi bolezni notranjih organov in samo pri 1 % bolnikov je posledica resnih tumorskih in vnetnih procesov. Pri 85 % bolnikov natančnega vzroka ne ugotovijo, ker so hrbtenične strukture med seboj zapleteno povezane. Bolečina v križu ima dobro prognozo, najpogosteje mine sama od sebe. Pogosto ji pripisujemo prevelik pomen, zaskrbljenost in nepravilno ravnanje pa še podaljšata njeno trajanje. Zato se lahko zgodi, da človek zaradi bolečine v križu postane kronični bolnik, njegova bolečina pa prava bolezen, ki ga uničuje telesno, duševno, družbeno in materialno.

Kaj lahko vpliva na pojav bolečine v križu?

Bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu. Pri številnih bolezenskih stanjih se zaradi takih majhnih poškodb lahko pojavi prej, kot bi se sicer.

Pri eni tretjini starejših ugotovijo okvaro medvretenčne ploščice, vendar zaradi tega bolečino občuti le okrog 5 % starostnikov. Različne strukturne nenormalnosti hrbtenice so dedne, vendar niso vedno povezane z bolečino. Osteoartroza hrbtenice lahko povzroča bolečino, mravljinčenje in mišično slabost. Na občutenje hrbtenične bolečine lahko močno vplivajo psihološki in socialni dejavniki. Nosečnost povzroči spremembe v telesu in obremeni hrbtenico. Bolečina v križu je pogostejša pri velikih osebah. Osteoporoza običajno ne povzroča bolečine. Ta se pojavi, ko pride do zloma vretenca. Vnetja so pogost vzrok bolečine v križu. Ateroskleroza vpliva na prekrvljenost hrbteničnih struktur in je lahko vzrok kronične hrbtenične bolečine. Ankilozni spondilitis je kronično vnetje hrbtenice, ki povzroča njeno negibljivost. Bolečino in jutranjo otrplost zmanjša gibanje.

Kako ravnati, ko začutimo bolečino v križu?

Bolečino skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, prhanje). Če ne mine, posežemo po analgetikih, ki jih lahko brez recepta dobimo v lekarni (paracetamol – Daleron, naproksen – Nalgesin S).

Nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo. Delamo vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Blagodejna je tudi masaža. Pri 50 % bolnikov se bolečina v križu ponavlja, vendar to ne pomeni, da se hrbtenično stanje slabša. Znova ravnamo po navodilih.

Kdaj moramo takoj poiskati zdravniško pomoč?

Takoj pa moramo poiskati zdravniško pomoč, če bolečino v križu spremljajo:

 • težave z odvajanjem vode in blata,
 • omrtvelost v presredku in spolovilu,
 • omrtvelost, zbadanje ali slabost v obeh nogah,
 • nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog.

Ti znaki kažejo, da sta lahko prizadeta živčevje in hrbtenjača. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Kdaj moramo zaradi bolečine v križu obiskati zdravnika?

Pri kratkotrajni bolečini v križu, ki jo lahko olajšamo s svetovanimi postopki, zdravniški pregled ni potreben. Zdravnika pa moramo obiskati, če bolečina postaja močnejša ali ne mine v 4 do 6 tednih. Zdravnik nas pošlje na preiskave, da bi opredelil naravo bolečine, in predpiše močnejše analgetike. Od pregleda in izvidov je odvisno, ali nas napoti na specialistično zdravljenje. Samo okrog 1 % bolnikov z bolečino v križu potrebuje kirurško zdravljenje, najpogosteje zaradi hernije diskusa in spinalne stenoze. Tudi po operaciji lahko bolečine ostanejo ali se ponovno pojavijo.

Vzrok za bolečino v križu je včasih tudi kakšna druga bolezen. V teh primerih je lahko bolečina:

 • zelo huda,
 • prisotna v mirovanju,
 • zbuja iz spanja.

Običajno jo spremljajo še drugi znaki, na primer zvišana telesna temperatura in hujšanje.

V takšnih primerih in če se bolečina v križu pojavi po vnetju sečil, ob uporabi kortikosteroidov, intravenskih injekcij, pri starejših osebah ali pri otrocih ter traja več kot 3 dni, zdravnika obiščemo prej. Zdravnika lahko obiščemo tudi, če bolečina ne mine po 2 tednih in smo zaradi tega zaskrbljeni. Na osnovi podatkov in pregleda nas bo zdravnik napotil na fizikalno terapijo, na dodatne preiskave ali pa bo nadaljeval zdravljenje z analgetiki in z vajami doma.

Kaj lahko poslabša bolečino v križu?

Bolečino v križu lahko poslabšajo nepravilni položaji telesa, slabe navade, kot so uporaba nizkih, mehkih sedežev in ležišč, dolgotrajno sedenje, vožnja in ležanje, dolgotrajni enaki položaji telesa pri delu, nepravilno dvigovanje težkih bremen ter napetost in zaskrbljenost.

Zapomnite si!

 • Bolečina v križu je znak prizadetosti ene ali več hrbteničnih struktur.
 • Je opozorilni znak in le redko znak nevarnosti za zdravje.
 • Hrbtenične strukture so pogosto prizadete zaradi slabih navad pri delu in počitku.
 • Če bolečine v križu ne lajšamo aktivno, lahko preide v bolezensko stanje.
 • S pravilnim ravnanjem lahko bolečino v križu hitreje in močneje ublažimo ali preprečimo.
 • Hrbtenica je ustvarjena za gibanje.
 • Prej ko začnemo vsakodnevne aktivnosti, prej se bo bolečina ublažila.

Povzeto po knjižici Bolečina v križu, ki je izšla v Krkini zbirki V skrbi za vaše zdravje.