V nov dan brez bolečine

V nov dan brez bolečine

Svetovni dan bolečine, ki vsako leto poteka v oktobru, že vrsto let sponzorira Mednarodno združenje za proučevanje bolečine (International Association for the Study of Pain, IASP). Povečati želijo zavedanje strokovne in laične javnosti o pomembnosti obravnavanja bolečine, saj se z različnimi vrstami bolečine vsak dan sooča vse več ljudi in skoraj nihče se ji ne more povsem izogniti.

Kaj bolečina pomeni za naše zdravje?

Že Fagus je dejal, da je bolečina zvesta prijateljica, ki nas prisili, da se v hitrem življenjskem ritmu ustavimo, se poskušamo umakniti njenemu izvoru in ugotoviti, zakaj nas nekaj boli. S tem včasih preprečimo nastanek nadaljnjih poškodb. Lahko bi torej rekli, da je bolečina celo koristna za naše zdravje, ker nas opozarja, da nekaj delamo narobe. Kljub temu pa jo težko prenašamo, saj je zelo neprijetna in lahko močno poslabša kakovost našega življenja.

Ljudje se soočamo z različnimi vrstami bolečine, najpogostejši je glavobol

Bolečine se razlikujejo po jakosti, trajanju in drugih merilih. Glede na trajanje razlikujemo akutne (kratkotrajne) in kronične (dolgotrajne) bolečine. Pri akutnih bolečinah se navadno odločimo za samozdravljenje in se posvetujemo z lekarniškim farmacevtom.

Slovensko farmacevtsko društvo je pred kratkim objavilo podatke iz raziskave Uporaba protibolečinskih zdravil, ki so dostopna brez recepta v lekarni, med odraslo populacijo v Sloveniji. Ugotovili so, da ljudje farmacevtom največkrat potožijo zaradi glavobola, ki je hkrati tudi med desetimi najpogostejšimi vzroki za obisk osebnega zdravnika. Drugi najpogostejši razlog za nakup analgetika so bolečine v mišicah in sklepih, tretji razlog pa sta prehlad in gripa, ki sta že začela svoj prvi sezonski pohod. Na farmacevta se ljudje pogosto obrnejo tudi zaradi bolečin v križu, s katerimi se vsaj enkrat v življenju srečajo kar štirje od petih odraslih. Zaradi zobobola gre po analgetik v lekarno približno 5 % ljudi, pogost razlog pa so tudi menstrualni krči, saj se z njimi srečuje kar 90 % žensk.

Med vsemi vrstami bolečine je glavobol že nekaj časa na prvem mestu. Najpogostejši je tenzijski glavobol, ki se pojavlja pri 70 % ljudi. Vsak trenutek zaradi njega trpi več kot 40 % prebivalcev Slovenije. Ta vrsta glavobola se lahko pojavlja:

  • v redki obliki, kar pomeni, da traja manj kot 1 dan na mesec,
  • v pogosti obliki, kar pomeni, da traja manj kot 15 dni na mesec (epizodična oblika),
  • v zelo pogosti obliki, kar pomeni, da traja več kot 15 dni na mesec, pogosto pa ga spremlja tudi depresija (kronična oblika).

Kako zdraviti tenzijski glavobol?

Tenzijski glavobol ne ogroža življenja. Odpravimo ga lahko s spremembo življenjskega sloga, na primer tako, da v svoje vsakdanje življenje vključimo sprostitvene tehnike, kot so masaža, joga in vadba. Pri glavobolu, ki ga povzroča stres, si lahko pomagamo tudi s polaganjem toplih obkladkov na čelo in vrat. Žal to pogosto ni dovolj, zato posežemo po protibolečinskih zdravilih. Odločiti pa se moramo, kateri od analgetikov je najprimernejši. Odločitev je dokaj preprosta, saj smernice Evropskega združenja nevroloških društev za zdravljenje tenzijskega glavobola priporočajo učinkovino natrijev naproksenat, ki spada med nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila. Poleg tega, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo, deluje protivnetno (tudi vnetje je lahko vzrok za glavobol). Na slovenskem trgu je edino zdravilo brez recepta, ki vsebuje natrijev naproksenat, Nalgesin S, ki je varen in učinkovit.

Z Nalgesinom S nad različne vrste bolečine

Nalgesin S blaži tudi druge vrste bolečine in vnetje ter znižuje zvišano telesno temperaturo. Zato ga svetujemo še pri:

  • zobobolu,
  • bolečinah v mišicah, sklepih in hrbtenici,
  • preprečevanju in lajšanju migrene,
  • menstrualnih bolečinah,
  • bolečinah v mišicah in sklepih, ki spremljajo prehlad in gripo,
  • okužbah kot dopolnitev zdravljenja, za lajšanje bolečin, vnetja in vročine.

Nalgesin S združuje ključne lastnosti dobrega analgetika, saj deluje izredno hitro in dolgotrajno. Analgetični učinek nastopi že v 15 do 30 minutah, med vsemi protibolečinskimi zdravili brez recepta pa deluje najdlje, do 12 ur. Za bolnike je to zelo pomembno, saj pomeni, da morajo na dan vzeti manj tablet, zato je manj možnosti za čezmerno odmerjanje in z njim povezane neželene učinke. Zadostujejo 2 do 3 tablete na dan, ki se vzamejo na 8 do 12 ur. Pri močnejših bolečinah je začetni odmerek lahko dvojen. Tableti se lahko vzameta hkrati ali z enournim presledkom.

Za lajšanje bolečine se čedalje pogosteje uporabljajo nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila

Po podatkih iz prej omenjene raziskave ljudje za lajšanje bolečin najpogosteje kupijo paracetamol ter nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila. Ljudje, starejši od 50 let, se pogosteje odločijo za nakup paracetamola, ljudje, stari od 18 do 50 let, pa za nakup nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil. To kaže, da čedalje bolj poznajo prednosti teh zdravil: so močnejši in učinkovitejši analgetiki, delujejo hitreje in dlje, za razliko od paracetamola delujejo še protivnetno.

Med vsemi nesteroidnimi protivnetnimi in protirevmatičnimi zdravili farmacevti najpogosteje svetujejo Nalgesin S – med NSAR, ki jih izdajo, je več kot 83 % tablet Nalgesina S.

Več o zdravilu Nalgesin S lahko preberete na www.nalgesin.si.

Naj bo vsak dan brez bolečine

In če tudi končamo z jutrom in vstopom v nov dan … Dejstvo je, da se z bolečinami soočamo vsak dan, zato vemo, kako je, ko potrebujemo hitro in učinkovito rešitev. Ljudje se radi vračamo k naravi, iščemo naravne rešitve in recepte babic, vendar je hiter življenjski ritem pogosto razlog, da vzamemo zdravilo proti bolečini. Prav je, da izberemo tisto, od katerega bomo imeli največ koristi – in Nalgesin S je zagotovo dobra izbira.

Naj bo torej današnji dan in vsak dan po tem DAN BREZ BOLEČINE s pomočjo Krkinega Nalgesina S.