Zvin gležnja

Zvin gležnja

Pri zvinu gležnja se zaradi nenadnega upogiba gležnja navznoter poškodujejo vezi na njegovi zunanji strani. Zvini zaradi nenadnih upogibov gležnja navzven so redkejši. Navadno so posledica športnih poškodb. Zaradi neustreznega zdravljenja ali prekratkega okrevanja se pogosto ponovijo. Navadno jih spremlja močna bolečina, ki se lahko pojavi takoj ali šele čez nekaj časa, njena jakost pa ni vedno merilo obsega poškodbe.

Če v gležnju poka, je verjetno pretrgana vez. Pri zvinu se pojavi tudi oteklina. Če je otekanje hitro, gre lahko za hujšo poškodbo. Zaradi zvina gleženj težko premikamo, pri opiranju nanj imamo občutek nestabilnosti. Če bolečina in nestabilnost gležnja ne mineta kmalu, je verjetno prišlo do hujše poškodbe, ne le do zvina, zato je potreben pregled pri zdravniku.

Kaj lahko storimo sami?

Počitek

Okrevanje je hitrejše, če se prvih 24 do 48 ur izogibamo nepotrebnim gibom prizadetega gležnja. Tako preprečimo nadaljnje poškodbe.

Hlajenje

Poškodbo moramo čim prej hladiti z ledom, da upočasnimo otekanje in ublažimo bolečino. Na poškodovani predel najprej položimo kos tkanine, šele nato led. Ledu ne smemo položiti neposredno na kožo, saj bi lahko povzročili ozeblino. Prizadeti predel vsako uro hladimo do 20 minut, kar ponavljamo največ tri ure.

Obveza

Poškodovani gleženj povijemo čvrsto, vendar ne pretesno. Pomembno je, da obveza ne ovira krvnega obtoka. Idealen je elastični povoj od prstov na nogi do sredine goleni.

Podloga

Med okrevanjem (nekaj dni) nogo s poškodovanim gležnjem podložimo z blazinami.

Zdravljenje

Simptomi poškodbe trajajo od enega do štirih tednov. Ob obremenitvah lahko bolečino občutimo še tri mesece. Pri hujših zvinih je potrebna fizioterapija, ki jo začnemo dan ali dva po poškodbi. Pomembno je, da gležnja ne obremenjujemo preveč. Kasneje sledijo vaje, s katerimi povečamo stabilnost sklepa (npr. nihanje s stopali na deski, ki je na sredini podprta). Nato postopoma preidemo na vaje, s katerimi učvrstimo sklep (npr. tek v cikcaku).