Preženimo zimsko utrujenost

Preženimo zimsko utrujenost

Utrujenost in izčrpanost sta lahko simptoma pomanjkanja vitaminov skupine B. Večina teh vitaminov telesu pomaga uporabiti energijo iz zaužite hrane, torej skrbijo za nastajanje energije. Zelo pomembni so tudi za duševnost, saj močno vplivajo na počutje in razpoloženje, prav tako pa pripomorejo k večji umski zmogljivosti.

S petimi povsem preprostimi navadami lahko izboljšamo zimsko počutje in v vsak dan zakorakamo z več energije in dobre volje.

Sprostitev

Vzemimo si čas zase, za aktivnosti, ki nas osrečujejo, in seveda za gibanje. V prostem času odmislimo službo in težave ter se posvetimo svoji družini in hobijem. Vsak dan si vzemimo nekaj časa za meditacijo, sprostitev ob dobri knjigi ali skodelici čaja. Na dva tedna je priporočljiv tudi obisk savne ali sproščujoča kopel. Če smo zelo utrujeni, si to privoščimo na deset dni ali vsak teden. Ker v savni in kopeli telo izgubi veliko vode, kar lahko povzroči dehidracijo, pa je pomembno, da dovolj pijemo.

Zdrava hrana

Izbirajmo polnovredna živila, ki nas bodo prijetno nasitila, ne bodo pa obtežila našega želodca in nas dodatno utrujala. Priporočljiva je zimska zelenjava, na primer zelje, korenje, cvetača in por.

Vadba

Redna vadba lahko da ogromno energije. Nekaterim ustreza tek, joga ali druge skupinske vadbe, marsikdo pa uživa v dolgih sprehodih.

Tekočina

Pomanjkanje tekočine lahko povečuje utrujenost, zato moramo tudi pozimi dovolj piti. Priporočljivo je, da tekočino nadomestimo z napitkom, ki vsebuje življenjsko pomemben mineral magnezij. Odlična izbira je Magnezij Krka 300, ki vsebuje tudi vitamin B2, in prispeva k dobremu počutju, zmanjšuje utrujenost in občutek izčrpanosti.

Svetloba

Poskrbimo, da bo v prostoru, kjer preživimo večino dneva, dovolj svetlobe, zlasti naravne.


Stalna preskrba z vitamini skupine B je zelo pomembna

Vitamini skupine B so vodotopni, zato jih organizem zelo težko shranjuje. Izjema je le vitamin B12, ki ga je v jetrih dovolj za deset let, vse druge pa je treba v telo redno vnašati, predvsem s polnovredno prehrano – s polnozrnatimi izdelki, zelenjavo, sadjem, mesom in ribami. Pomanjkanje teh vitaminov se hitro pokaže v ključnih delih presnove.

Če nam kljub zdravemu načinu življenja primanjkuje vitaminov in smo utrujeni, si lahko pomagamo z vitaminskimi dodatki. B-complex je učinkovito, varno in kakovostno zdravilo, ki je v lekarnah na voljo brez recepta. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B. Pomembno je namreč, da jemljemo več vitaminov te skupine hkrati, saj lahko pomanjkanje enega ali povečana potreba po njem povzroči tudi potrebo po drugih vitaminih iz te skupine.