Možganska kap

Kaj je srčni infarkt?

Kaj je srčni infarkt?

Srčni infarkt je stanje, ki nastane, ko se zamaši ena od arterij, ki prehranjujejo srce. Najpogostejši vzrok nenadnega zaprtja žile je ateroskleroza. Zanjo je značilno kopičenje maščob (med njimi holesterola) v steni arterij. Proces nastajanja in kopičenja maščobnih oblog v žilnih stenah se začne v mladosti in se nadaljuje v odrasli dobi. Pogostost bolezni je […]

Statini – zakaj bi se bali resnice?

Statini – zakaj bi se bali resnice?

Zdravniki že nekaj let opozarjajo na povečevanje števila bolnikov, ki prenehajo jemati zdravila za zniževanje zvišanega holesterola – statine. V medijih so objavljene številne zgodbe o tem, da statini ne delujejo, da bolniku ne prinašajo koristi, imajo hude neželene učinke. Bolnik, ki mu zdravnik predpiše zdravljenje s statinom, se tako znajde pred veliko dilemo – kaj je res in kaj ni?

Ste res zdravi?

Ste res zdravi?

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki jo spremlja vzdevek »tihi ubijalec«, saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo. Če ni zdravljena, lahko povzroči zelo resne posledice, na primer srčni infarkt, možgansko kap ter odpoved srca in ledvic. Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima zvišan krvni tlak že vsak četrti odrasel človek, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi.

Možganska kap – tretji najpogostejši vzrok smrti

Možganska kap – tretji najpogostejši vzrok smrti

Možganska kap je najpogostejša nevrološka bolezen na svetu, vsaki dve uri jo doživi nov bolnik. Samo v Sloveniji jo doživi več kot 4000 ljudi na leto. Zato ji posebno pozornost namenjamo 29. oktobra, ko je svetovni dan možganske kapi.

Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Abraham Lincoln je nekoč izzivalno vprašal: »Ali ne uničujemo svojih sovražnikov, ko jih spreminjamo v prijatelje?« Verjetno je imel kar prav. Sovražnik, ki ga spremenimo v prijatelja, nam nič več ne škodi, lahko nam celo koristi. To pa lahko dosežemo le, če poznamo njegove šibke točke.

Nevarnosti za srce in žilje

Nevarnosti za srce in žilje

Z zdravim načinom življenja lahko preprečimo nekatera bolezenska dogajanja, ki so vzrok za pogostejše obolevanje in prezgodnje umiranje ljudi. V mislih imamo predvsem srčni infarkt, možgansko kap, ledvično odpoved in prizadetost žil drugod po telesu.

Holesterol – večna uganka

Holesterol – večna uganka

Kadar je v krvi preveč holesterola (hiperholesterolemija), se začne kopičiti v žilni steni, zato se zmanjša premer žil, s tem pa tudi pretok krvi skozi žile. Žile se lahko celo popolnoma zamašijo, kar lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap ali odmrtje (gangreno) dela ali celo vse noge.

Ko so minute pomembne

Ko so minute pomembne

Možganska kap in srčni infarkt ostajata bolezenski stanji, ki najbolj ogrožata življenje in večini bolnikov za vedno spremenita življenje.

Vitamin C varuje pred možgansko kapjo?

Vitamin C varuje pred možgansko kapjo?

Večja koncentracija vitamina C v krvi lahko zmanjša verjetnost za nastanek možganske kapi.

Dokaz več za prenehanje kajenja

Dokaz več za prenehanje kajenja

Raziskava o vplivu kajenja pri bolnikih z bolečino za prsnico (angino pektoris) ali po srčnem infarktu je znova potrdila škodljivost kajenja.