Protibolečinska zdravila

Naj bo tek užitek, brez poškodb

Naj bo tek užitek, brez poškodb

Zjutraj tečemo po stopnicah, na vlak ali avtobus, tečemo v službo, popoldne na srečanje s prijatelji. Pri tem sploh ne pomislimo, da tečemo, tako naravno in samoumevno je gibanje. Seveda pa to ni tek v rekreativnem smislu.

Zimske radosti brez bolečin

Zimske radosti brez bolečin

Smučanje in deskanje na snegu sta priljubljeni aktivnosti, še posebej med zimskimi počitnicami. Če želimo, da se bo dopust končal tako veselo, kot se je začel, predvsem pa brez bolečin, je dobro, da se ustrezno pripravimo.

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Za tek ne potrebujemo veliko. Najprej je pomembna volja, da sploh začnemo, vse ostalo pa je dokaj enostavno. Oblečemo lahka in udobna oblačila, obujemo tekaške čevlje, izberemo cilj in že smo pripravljeni na začetek. Tako kot pri vsakem drugem športu pa se tudi pri teku lahko pojavijo poškodbe in z njimi bolečine, ki nam pogosto jemljejo energijo in voljo.

Svetovni dan boja proti bolečini

Svetovni dan boja proti bolečini

Vsako leto 11. oktobra je svetovni dan boja proti bolečini. Spomni nas na to, kako pomembno je lajšati bolečino, saj to precej izboljša kakovost življenja. Bolečina je izjemno zapletena. Povzročajo jo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivata tudi okolje in duševno stanje človeka, ki ga boli.

Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Hormonske spremembe v telesu lahko sprožijo ali okrepijo migrenske napade. Jemanje ustreznih zdravil ostaja glavni pristop k preprečevanju in zdravljenju migrene. Protibolečinska zdravila z natrijevim naproksenatom preprečujejo in zavirajo vnetne procese v možganski ovojnici, ki lahko vzdražijo živčne poti do centra za bolečino. S tem zmanjšajo pogostost, jakost in trajanje migrenskih napadov.

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol občutimo kot stiskanje okoli glave ter napetost v predelu senc, čela, obraza in vratu. Pojavi se lahko pri odraslih vseh starosti, najbolj razširjen pa je med ljudmi, starimi od 30 do 39 let. Navadno gre za blago do zmerno bolečino, ki lahko traja več ur.

Bolečine v križu

Bolečine v križu

Bolečina v križu se občasno pojavlja pri 25 % ljudi, starih od 30 do 50 let. S starostjo je še pogostejša, predvsem pri delavcih, ki opravljajo težko telesno delo. Povzroča tudi veliko odsotnost z dela.