Suh kašelj

Naj vas v življenju nič ne ovira – niti kašelj ne

Naj vas v življenju nič ne ovira – niti kašelj ne

Vsi kdaj kašljamo, saj je kašelj fiziološki obrambni refleks telesa. Telo z njim vzdržuje prehodnost dihalnih poti ter jih očisti odvečne sluzi, prašnih delcev in tujkov. Kašelj je tudi eden od najpogostejših spremljevalcev akutnih vnetij dihalnih poti. Kakovost življenja poslabša predvsem suh kašelj, ki se ponoči okrepi, zato ga je treba lajšati. Običajno v nekaj […]

Z naravo nad kašelj

Z naravo nad kašelj

Zima je velikokrat povezana z različnimi boleznimi, tudi dihalnimi. Zelo pogosto jih spremlja kašelj, ki je po eni strani fiziološki obrambni mehanizem za čiščenje dihalnih poti, po drugi strani pa znak, da se v telesu nekaj dogaja. Kašelj, ki je definiran kot eksploziven izdih, je predvsem naravni obrambni mehanizem, saj pripomore k odstranjevanju različnih tujkov in […]

Suh kašelj

Suh kašelj

Suh in dražeč kašelj bolnika izčrpava, moti njegov spanec in lahko vodi do zapletov, zato ga je pomembno blažiti. Pri tem vam lahko pomagajo različni izdelki. Med njimi tisti, ki vsebujejo butamirat, ki preprečuje in pomirja suh in dražeč kašelj. Ker zmanjšujejo napetost bronhialnega mišičja, pomagajo tudi pri izkašljevanju ter olajša dihanje in bolečine v […]

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Spreminjanje načrtov v zadnjem hipu, odsotnost v službi, slabša koncentracija, moteno spanje, slaba volja, izčrpanost, čudni pogledi mimoidočih, negotovost … Počutimo se, kot da ne moremo več nadzorovati svojega vsakdanjega življenja. Za to lahko okrivimo viruse, ki so glavni povzročitelji prehlada. Kako naj spet prevzamemo nadzor nad vsakdanjimi opravili?

Vas je ujel prehlad?

Vas je ujel prehlad?

V hladnejših dnevih nikakor nismo varni pred prehladnimi obolenji, ki na nas prežijo tako rekoč za vsakim vogalom. Odrasli običajno zbolimo 2- do 3-krat na leto, otroci pa tudi do 10-krat na leto. Zato je zelo pomembno, da pravočasno prepoznamo simptome in si že na začetku okužbe pomagamo sami.

Naj vam kašelj ne pokvari ne dneva ne noči

Naj vam kašelj ne pokvari ne dneva ne noči

Kašelj je pogosta težava odraslih in otrok. Je simptom različnih bolezni, najpogosteje prehlada in gripe. Povzroči lahko vrsto zapletov, ki poslabšajo počutje in zdravje.

Trpotec je učinkovit pri suhemu kašlju

Trpotec je učinkovit pri suhemu kašlju

Raziskava, ki je potekala na 593 bolnikih z akutno boleznijo dihal, je potrdila, da izvleček zeli trpotca zavira suhi kašelj, deluje protivnetno in širi dihalne poti. Potrdili so, da je trpotec učinkovit antitusik, saj so se simptomi, povezani s kašljem, po 10 dneh zdravljenja zmanjšali skoraj za 65 %. Zmanjšali sta se tudi pogostost kašlja in njegova intenzivnost, skoraj za 80 % pa tudi s kašljem povezana bolečina v pljučih.

Kaj je kašelj?

Kaj je kašelj?

Kašelj je vsem dobro znan, toda zapleten obrambni refleks telesa, ki očisti dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih. Od tod pride ukaz za močno in nehoteno skrčenje mišičja, ki sproži izdih. Kašelj tako omogoči hitro odstranitev tujkov, sluzi in gnoja iz dihalnih poti. Spremlja tudi številne bolezni, na primer bronhitis, pljučnico, pljučni edem, tuberkulozo.