Da bodo naši lasje zdravi in lepi, moramo vedeti kaj več o njih

Da bodo naši lasje zdravi in lepi, moramo vedeti kaj več o njih

Lasje so nitaste strukture, sestavljene iz mrtvih celic, v katerih je keratin (vlaknata beljakovina), ki vsebuje 20 % aminokisline cistin. Na poraščenem delu glave je približno 100.000 las, ki so v različnih razvojnih obdobjih. V obdobju rasti, ki traja 3 do 6 let, las zraste 0,35 mm na dan. Prehodno obdobje traja približno 2 tedna, nato las preneha rasti in se morfološko spremeni. Med mirovanjem se las počasi pomika navzven in po 3 do 4 mesecih izpade. V tem času v istem lasnem mešičku že začne rasti nov las. Lase v obdobju mirovanja izpulimo brez bolečin, izpadajo tudi ob vsakodnevnem česanju.

Kaj pa, če nam lasje pretirano izpadajo, so krhki, lomljivi in brez leska?

Poleti lasje izgubijo lesk, postanejo krhki in lomljivi. Vendar sonce ni edini vzrok teh sprememb. Vplivajo še zmanjšano izločanje maščobe, nekatere bolezni, slaba prekrvljenost, enolična prehrana, stres, neprespanost, glavobol, jemanje zdravil in hormonske spremembe.

Izguba leska je lahko povezana s pogostim barvanjem in sušenjem s fenom. Preparati za trajno kodranje in kemične barve vsebujejo močna alkalna sredstva, ki spremenijo kislost las. Tako se poruši količina keratina v lasu. Feni, električni glavniki, električne navijalke in podobni pripomočki koncentrirajo toploto in lase izsušujejo.

Včasih lasje izgubijo lesk zaradi nekakovostnih ali neustreznih izdelkov za nego. Lesk je odvisen tudi od pravilnega sušenja. Kitajke si lase brišejo z mehko svileno tkanino, zato so tako mehki in svilnati. Naše babice so uporabljale lanene brisače.

Ohranjanje naravnega leska las

Za lase je pomembna tudi notranja prehrana. Edino hrano dobijo prek lasne čebulice, zato je treba poskrbeti za uravnotežen jedilnik. Zelo pomembi so vitamini skupine B.
Lase moramo varovati tudi pred onesnaženim zrakom, pred soncem in pred mrazom.

Če je izguba leska povezana s slabo prekrvljenostjo, je potrebna masaža glave.

Suhe lase brez leska si je priporočljivo česati pri odprtem oknu ali na svežem zraku v različnih smereh, najbolje z lesenim glavnikom ali krtačo.

Umivanje las

Umivanje las je na videz preprosto opravilo, vendar tudi pri tem lahko delamo napake. Če upoštevamo 7 pravil, bomo pripomogli k lepoti svojih las.

  • Lase najprej skrbno razčešemo. Tako z njih odstranimo umazanijo in ostanke različnih preparatov.
  • Nato jih zmočimo s toplo vodo, ne sme biti niti vroča niti hladna. Naše babice so uporabljale deževnico, ker je mehka. Voda iz vodovoda je trda, kar pomeni, da so v njej kalcijeve soli, ki na laseh pustijo sivkasto plast, lasje postanejo suhi in lomljivi. Vodo lahko zmehčamo tako, da ji dodamo malo jedilne sode.
  • Šampon uporabljamo varčno. Za kratke lase zadostuje za oreh šampona.
  • Šampona ne nanašamo neposredno na lase, ampak ga najprej na dlani razredčimo z malo vode.
  • Med umivanjem lase le nežno masiramo.
  • Umijemo jih hitro, saj pralne in hranljive snovi delujejo že v nekaj sekundah.

Umite lase nežno ožamemo, nalahno obrišemo in ovijemo z brisačo. Izogibamo se močnim in hitrim gibom. Z mokrimi lasmi delamo nežno. Vlakna suhih las so celo bolj trda od nohta, ko se zmočijo, pa se stanje v hipu spremeni. Zunanji, luskasti sloj se v vodi napne in postane občutljiv. Z nepazljivim česanjem posamezne luske odstranimo, lasje postanejo krhki in se začnejo cepiti, izgubijo lesk in prožnost.

Vse vrste las lahko najprej speremo z vodo, ki ji dodamo malo kisa, na koncu pa jih speremo še z mlačno vodo. Rjavolaske in temnolaske jih lahko na koncu sperejo z mlačnim pravim čajem, da bodo še posebno bleščeči. Svetlolaske pa lahko zadnji vodi dodajo sok ene limone.

Lase češemo samo z redkozobim glavnikom. Zobje ne smejo biti ostri. Pomembno je, da začnemo pri konicah in počasi nadaljujemo proti vrhu. Če skrbimo za dobro nego las, bodo zasijali v vsej svoji lepoti.