Izvleček palmeta tudi proti izpadanju las

Izvleček palmeta tudi proti izpadanju las

Palmeto (Serenoa repens) se že dolgo uporablja za lajšanje težav pri začetnih stopnjah benignega povečanja prostate (benigna hiperplazija prostate), pogosto pa je tudi v izdelkih proti čezmernemu izpadanju las.

Večina ljudi ima vsaj enkrat v življenju težave z lasmi. Najbolj neprijetno je čezmerno izpadanje las, ki se pojavlja pri moških in ženskah. Po oceni strokovnjakov naj bi prizadelo 30 % moških do 30. leta in kar 50 % moških po 50. letu.

Izpadanje las je naravni proces, med katerim odrasla oseba vsak dan izgubi povprečno sto las. Bolj intenzivno izpadajo spomladi in jeseni ter s staranjem. Povečano izpadanje je lahko posledica številnih notranjih in zunanjih dejavnikov. Eden glavnih je delovanje moških spolnih hormonov. Nekatera spoznanja in raziskave potrjujejo, da izvleček palmeta učinkovito preprečuje čezmerno izpadanje las. Plodovi te rastline vsebujejo številne fitosterole, glukozide in maščobne kisline. Posebno aktivna maščobna kislina je lavrinska kislina. Ta učinkovito zavira delovanje encima, ki vpliva na pretvorbo moškega hormona testosterona v obliko, za katero so občutljivi receptorji lasnega mešička. Prav povečano delovanje tega encima namreč lahko povzroči hitrejše izpadanje las.

Palmeto zagotovo spada med rastline, katerih izvlečki se že dolgo uporabljajo za lajšanje različnih težav ter za ohranjanje zdravih in lepih las.

Vir: Cambrige University Press, 2002