Kako na potovanje?

Kako na potovanje?

Kartica zdravstvenega zavarovanja je osnovni dokument, ki mora na pot z nami. Če potujemo v tujino, potrebujemo tudi evropsko zdravstveno kartico ali ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju. Dobro je poskrbeti tudi za preventivno cepljenje pred nekaterimi okužbami. Odveč ne bodo obliži, povoji, gaze, razkužilo in termometer ter zdravila za lajšanje nepredvidljivih zdravstvenih težav. Kronični bolniki naj se pred odhodom posvetujejo s svojim zdravnikom.

Ne odidimo na pot povsem nepripravljeni
Marsikdo pred odhodom na potovanje premalo razmisli, katere nevšečnosti ga lahko doletijo. Ker zdravniška pomoč ni vedno pri roki, je priporočljivo imeti s seboj ustrezna zdravila.

  • Zaradi prehrane s premalo vlakninami, uživanja premalo tekočine in zmanjšane telesne dejavnosti se pogosto pojavi zaprtost. Neprimerna prehrana lahko povzroči tudi želodčne težave, kot sta zgaga in pekoča bolečina v želodcu.
  • Pretirano izpostavljanje soncu, povečano potenje, piki žuželk in ožigi meduz so krivci za skelečo, razdraženo ter vneto kožo.
  • Zaradi vpliva sonca, cvetnega prahu, nekaterih vrst hrane in nekaterih sestavin tkanin ali drugih snovi je pogosta alergija.
  • Lahko se pojavi tudi prehlad, predvsem zaradi klimatskih naprav, prepiha in pitja hladnih pijač.
  • Stres, kajenje, pitje alkohola in UV-sevanje slabijo obrambni sistem telesa, kar poveča tveganje za nastanek nekaterih degenerativnih obolenj.

Želodčne in prebavne težave
Te težave lahko preprečimo, če se izogibamo gaziranim pijačam, alkohole in kavi ter mastnim in začinjenim jedem, ki povzročijo povečano sproščanje želodčne kisline in s tem zgago, spahovanje in pekočo bolečino v želodcu. Več o lajšanju želodčnih težav preberite tukaj.
 
Kožna vnetja in alergijeČe smo izpostavljeni močnemu soncu ali sončnim žarkom, ki se odbijajo od vode ali peska, moramo uporabljati sredstva za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. To še posebej velja za vse, ki so svetle polti.

Pri pikih žuželk odstranimo želo, ranico umijemo in nanjo položimo led. Če je koža vneta in razdražena, si lahko pomagamo z geli, ki blažijo skelenje in srbenje ter zmanjšujejo vnetje. Ne smemo pa jih nanašati na odprte rane in poškodbe.

Alergijo lahko sprožijo različne snovi. Veliko ljudi spomladi in konec poletja trpi zaradi senenega nahoda, ki ga spremljajo kihanje, solzenje, srbenje nosu in smrkanje. Povzroča ga cvetni prah nekaterih trav in dreves, ki ga vdihnemo. Tudi hrana (jajca, mlečni in žitni izdelki, jagode, ribe in školjke) ter nekatera zdravila lahko povzročijo alergijske reakcije, kot so mravljinčenje v ustih, otekanje ustnic, napenjanje v trebuhu, bruhanje ali driska. Prav tako lahko pri stiku z našo kožo alergijski odziv sprožijo nekatere tkanine, iztrebki pršic, odmrli delci kože, ki padajo z živalske dlake, in perje. Pri pikih žuželk pa alergeni vstopijo neposredno v krvni obtok in tako povzročijo alergijske reakcije. Možna je tudi alergija na sonce, ki se kaže v obliki srbečih in rdečkastih vzboklin na koži (urtike). Vse te reakcije lahko lajšamo z zdravili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.

Če po piku pride do hude alergijske reakcije, ki jo spremlja težko dihanje ali otekanje v ustih in okrog njih, pa moramo nujno poiskati zdravniško pomoč.

Glavobol, bolečina, vročina in prehlad
Na poti nas lahko doleti tudi prehlad, ki ga še pospešuje pitje hladnih pijač ter vdihavanje hladnega in suhega zraka (klimatske naprave). Navadno se začne z vnetjem in bolečinami v žrelu. Vnetje žrela je lahko tudi posledica dolgotrajnega glasnejšega govorjenja, uživanja pekoče hrane ter vdihavanja dražljivih kemičnih hlapov in dima. Za odpravljanje morebitnih vnetij, lajšanje bolečine v žrelu in preprečitev razvoja hujših obolenj dihalnih poti so priporočljive Septabene. Pri hujših okužbah, ki jih spremljajo visoka vročina, glavobol in bruhanje, je potreben posvet z zdravnikom, še posebno če se stanje po 3 dneh ne izboljša.

Običajne bolečine, kot so glavobol, zobobol, bolečina v hrbtenici, mišicah in sklepih ter menstrualna bolečina, si lahko lajšamo z zdravili, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno. Primerna so tudi za zniževanje zvišane telesne temperature.