Manjša telesna teža in krvni tlak

Manjša telesna teža in krvni tlak

V zahodnih družbah se povečuje število ljudi, ki so čezmerno prehranjeni ali predebeli. Pogost spremljevalec debelosti pa je tudi visok krvni tlak. Tako se s pogostejšo debelostjo povečuje tudi pojavljanje visokega krvnega tlaka in njegovih posledic. In kako zmanjšanje telesne teže vpliva na krvni tlak?

Analiza 25 raziskav je zajela ljudi s čezmerno telesno težo in debelostjo. Polovica preiskovancev je imela visok krvni tlak. Zmanjšanje telesne teže so dosegli z zmanjšanjem energetskega vnosa, telesno aktivnostjo ali kombinacijo obojega. V povprečju so jih spremljali več kot eno leto.

Raziskovalci so ugotovili, da se je z zmanjšanjem telesne teže za 5 kg sistolični krvni tlak znižal za 4,4 mm Hg, diastolični krvni tlak pa za 3,6 mm Hg. Pri ljudeh, ki so izgubili več kot 5 kg, je bilo znižanje krvnega tlaka večje. Na splošno pa je vsak izgubljeni kilogram telesne teže pomenil približno za 1 mm Hg nižji krvni tlak. Koristi zmanjšanja telesne teže so bile tudi v skupini bolnikov, ki so jemali zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Raziskava kaže, da bi morale biti spremembe življenjskega sloga, ki vodijo v zmanjšanje telesne teže, pomemben del zdravljenja visokega krvnega tlaka. Pripomogle bi tudi k preprečevanju naraščanja števila oseb z visokim krvnim tlakom.

Vir: Hypertension 2003; 42: 878–884.