Počitniška lekarna za brezskrbno poletje

Počitniška lekarna za brezskrbno poletje

Pri pripravljanju počitniške lekarne se dostikrat vprašamo, kaj naj sploh vključimo vanjo. Pomagamo si lahko z naslednjimi vprašanji:

  • KAM se odpravljamo (v gore, na morje, v eksotične kraje)?
  • KDO potuje (sami, z majhnimi otroki, nosečnica, kronični bolnik)?
  • KAKO potujemo (z letalom, ladjo, avtom, motorjem, kolesom)?

Odgovori nam bodo pomagali pri odločitvi, KAJ vzeti s seboj ter KJE in KAKO shraniti počitniško lekarno.

Pomembno se je zavedati, da mora biti počitniška lekarna vedno del naše prtljage. V njej naj bodo vsa zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih redno jemljemo, set za prvo pomoč (obvezilni material, sterilne gaze, lepilni trak, razkužilo, obliži, škarje, pinceta, varnostne zaponke in termometer) ter učinkoviti in varni izdelki za samozdravljenje, ki pomagajo lajšati in odpraviti različne zdravstvene težave.

Najpogostejše zdravstvene težave na počitnicah

S KRKINO POČITNIŠKO LEKARNO BOMO LAHKO BREZSKRBNO UŽIVALI POLETJE

Brez alergije je poletje lepše

Tudi poleti se lahko srečamo z vsemi vrstami alergij: z alergijami dihal (alergijskim rinitisom, astmo) in kože, alergijami na hrano, pike žuželk in zdravila. Sezonsko sadje in zelenjava, nenadne vremenske spremembe, piki ose, čebele ali sršena, dim tabornega ognja, vonj po klorirani vodi v bazenih – to je samo nekaj povzročiteljev alergije v poletnih mesecih. Če poznamo vzrok, upoštevamo priporočila o izogibanju alergenom in se ustrezno zdravimo in tako lahko dopust mine brez alergije. Simptome pa lajša tudi Letizen S, ki je na voljo brez recepta.

Letizen v obliki tablet je namenjen zdravljenju simptomov alergijskega rinitisa ter kožnih in drugih oblik alergij.

Če počitnice zmoti prehlad

Poleti so hladne pijače in sladoled na dnevnem meniju, skok v mrzlo vodo pa največji užitek. Žal pa so povsod tudi virusi. Vsega tega se bolj ali manj zavedamo, kljub temu pa nas prehlad navadno preseneti. Najpogosteje ga povzročita sprememba okolja in sprememba temperature.

Ob prvih simptomih pomaga Daleron COLD3, ki znižuje zvišano telesno temperaturo, blaži bolečino, odmaši zamašen nos in zmanjša izcedek iz nosu, pomiri pa tudi suh in dražeč kašelj. Za otroke priporočamo zrnca za pripravo peroralne raztopine Daleron C in suspenzijo Daleron.

Prehlad pogosto spremlja tudi bolečina v grlu. Do vnetja lahko pride zaradi draženja in suhe sluznice, predvsem zaradi velikih temperaturnih razlik med toplim zunanjim ozračjem in klimatiziranimi prostori.

Nova generacija Krkinih pastil Septabene je odlična rešitev za celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla.

Vsebuje edinstveno kombinacijo učinkovin, ki zdravi bolečino in druge znake vnetja (rdečino, oteklino). Hkrati deluje na viruse, bakterije in glive. Pastile Septabene ponujajo harmonijo barve, okusa in svežine in so najbolj priročna izbira, ko se odpravljamo na potovanje.

Pogosta spremljevalca prehlada sta tudi zamašen nos in izcedek iz nosu. Pršilo Septanazal z dvojnim učinkom učinkovito odmaši nos ter hkrati varuje in celi poškodovano nosno sluznico. Delovati začne hitro, po 5 do 10 minutah.

Naj počitniškega ritma ne ustavi bolečina

Na dopustu nas lahko doleti predvsem blaga bolečina, ki jo običajno lahko odpravimo sami (glavobol, zobobol, bolečina v mišicah, sklepih in hrbtenici, menstrualna bolečina).

Nalgesin S je hitra rešitev za vse vrste bolečine, saj učinkuje že v 15 minutah* in deluje do 12 ur, zato potrebujemo manj odmerkov na dan.

Brez prebavnih težav

Zlasti na daljših potovanjih se radi prepustimo kulinaričnim užitkom, preizkušamo nove okuse, sestavine, začimbe. Posledica so lahko prebavne težave, najpogosteje zgaga. Pri dolgotrajnejših težavah priporočamo Nolpazo control, ki je najučinkovitejše zdravilo** za uravnavanje izločanja želodčne kisline.

Hitra rešitev za zgago je tudi Rutacid.

Shranjevanje zdravil v počitniški lekarni

Zdravila je priporočljivo hraniti na enem mestu, najbolje v priročni torbici, na varnem pred otroki. Preveriti moramo datum njihove uporabe. Ostanejo naj v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Paziti moramo, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni moramo biti zlasti pri zdravilih, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (npr. v hladilniku).

Krkina počitniška lekarna

blažja oblika alergijeLetizen S
zvišana telesna temperatura, blaga bolečina, zamašen nos, izcedek iz nosu, suh in dražeč kašeljDaleron COLD3
zvišana telesna temperatura, blaga bolečinaDaleron C
boleče grloSeptabene
zamašen nos, izcedek iz nosuSeptanazal
glavobol, zobobol, bolečina v mišicah, sklepih in hrbtenici, menstrualna bolečinaNalgesin S
zgagaNolpaza control, Rutacid

Besedilo obravnava izdelke brez recepta.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

*  Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.
** Savarino V, Di Mario F, Scarpignato C. Proton pump inhibitors in GORD. An overview of their pharmacology, efficacy and safety. Pharmacol Res 2009; 59: 135–53.