Slabokrvnost med nosečnostjo

Slabokrvnost med nosečnostjo

Slabokrvnost ali anemija je pomanjkanje rdečih krvničk in zmanjšana koncentracija hemoglobina v krvi, ki je pomemben pri prenosu kisika do telesnih celic. Posledica je njihova slaba oskrba s kisikom, kar navadno povzroči utrujenost.

Rdeče krvničke (eritrociti) nastajajo v kostnem mozgu. Do zmanjšanja njihovega števila v krvi pride zaradi zmanjšane tvorbe v kostnem mozgu ali povečanega razkroja. Življenjska doba eritrocitov v krvi je okoli 4 mesece. Telo za njihovo tvorbo poleg ostalih snovi potrebuje železo, vitamin B12 in folno kislino. Pomanjkanje katerekoli od teh snovi vodi v slabokrvnost.

Vzroki za slabokrvnost med nosečnostjo

Slabokrvnost med nosečnostjo je pogost pojav. Zaradi razvoja zarodka in hitre rasti ploda se močno povečajo potrebe organizma po železu in vitaminih. Telo začne pospešeno proizvajati rdeče krvničke in krvno plazmo, da zagotovi zadostno oskrbo ploda. V tem obdobju se lahko volumen krvi pri nosečnici poveča tudi do 50 %. Nesorazmerno se poveča delež plazme, kar vodi v razredčenje krvi in padec koncentracije hemoglobina – ta je najmanjša med 25. in 30. tednom nosečnosti.

Drugi vzroki slabokrvnosti

  • hrana, ki vsebuje premalo železa (diete)
  • vegetarijanska dieta
  • premalo vitamina B12 in folne kisline v prehrani

Slabokrvnost je pogostejša pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke ali trojčke, ter pri tistih, pri katerih je od zadnje nosečnosti minilo krajše obdobje.

Simptomi slabokrvnosti

  • utrujenost in bledica
  • redkeje razbijanje srca, zasoplost in omotičnost
  • bolečina v prsih in glavobol pri hujših anemijah

Kako preprečiti slabokrvnost

Priporočljiva je hrana, ki vsebuje:

  • železo (govedina, žita, jajca, špinača, suho sadje),
  • folno kislino (fižol, govedina, brstični ohrovt, brokoli, beluši),
  • vitamin C za boljšo absorpcijo železa iz prebavil (surova zelenjava, limone, pomaranče).

Poleg tega se svetuje tudi jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo železo in vitamine, posebej folno kislino.

Danes se že rutinsko priporoča jemanje folne kisline, zlasti prvih 12 tednov nosečnosti, po možnosti pa že pred zanositvijo. Folna kislina je življenjsko pomemben vitamin, ki ga telo samo ne proizvaja, prav tako si ne ustvari zaloge. Pomembna je za sintezo nukleinskih kislin, pretvorbo nekaterih aminokislin ter tvorbo in pravilno delovanje krvnih telesc. Pomanjkanje folne kisline povzroči slabokrvnost, v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti pa lahko privede do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala (nevralne cevi). Posledica tega je lahko huda telesna ali duševna prizadetost otroka.