Zdravje kadilcev

Zdravje kadilcev

Del skrbi za dobro zdravje in počutje kadilcev (aktivnih in pasivnih) je tudi čim bolj pestra in naravna prehrana. Bogata naj bo z vitamini, minerali, encimi, balastnimi in varovalnimi snovmi ter tekočino. Med vitamini so najpomembnejši A, E in C (trojka, ki nevtralizira proste radikale) ter vitamini skupine B in biotin. Vitamin E preprečuje staranje in propadanje organizma, saj povečuje preskrbo celic, tkiv in organov s kisikom in hranilnimi snovmi, uravnava krvni tlak in obtok ter regeneracijo celic. Najdemo ga v rastlinskih jedilnih oljih, špinači, mocareli, pšeničnih kalčkih in v mesu rdečega okuna (manjša sladkovodna riba olivno zelene barve s temnejšimi lisami).

Vitamin A in njegova predstopnja betakaroten nevtralizirata škodljive proste radikale. Spodbujata tudi delovanje in regeneracijo kože in sluznic ter pospešujeta obnavljanje epitelijskega tkiva, ki se pod vplivom tobačnega dima zlepi (degenerira), usiha in propade. Zato si je dobro večkrat privoščiti korenček z malo maščobe ter drugo živo rdečo, intenzivno zeleno ali oranžno zelenjavo in sadje.

Vitamin C pa telesu pomaga razgraditi in izločiti strupe (detoksikacija), spodbuja obnavljanje organizma in blokira onkogene substance (nitrozamine). Najdemo ga predvsem v svežem sadju in zelenjavi. K vitaminski trojki spadata še minerala selen (morski sadeži) in cink (ostrige, pusto meso), po potrebi tudi magnezij (oreščki, semena, polnozrnata žita) ter obilica tekočine (pijače naravnega izvora), ki razredči strupe in jih odplavi iz organizma. Pomembni so tudi biotin (zelena listnata zelenjava) in vitamini skupine B (žita, mlečni izdelki, meso idr.).

Ker večina kadilcev vseh naštetih vitaminov, mineralov in encimov organizmu ne more v zadostni meri zagotoviti s hrano, jih je priporočljivo jemati v obliki dodatkov.