Selen proti mišični oslabelosti

Selen proti mišični oslabelosti

Majhne koncentracije selena v krvi lahko vplivajo na pomanjkanje fizične moči pri odraslih.

Selen je mineral, ki spada med t. i. mikroelemente, nujno potrebne za človekovo zdravje. Spodbuja presnovo in telo varuje pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

Italijanski raziskovalci z različnih inštitutov so ugotovili, da obstaja povezava med koncentracijo selena v krvi in pomanjkanjem fizične moči pri starejših ljudeh. Pri ljudeh z majhno koncentracijo selena v krvi je bila do 94 % večja verjetnost za pomanjkanje mišične moči kot pri ljudeh z veliko koncentracijo tega minerala.

Po izključitvi dejavnikov, ki bi lahko vplivali na rezultate (starost, spol, skupna zaužita energija in indeks telesne mase), so ugotovili, da je pri ljudeh z majhno koncentracijo selena v krvi 69 % večja verjetnost za zmanjšano fizično moč kolčnih mišic, 94 % večja verjetnost za zmanjšano fizično moč kolenskih mišic in prav tako 94 % večja verjetnost za zmanjšano fizično moč rok (oprijema).

Pokazalo se je tudi, da so majhne koncentracije selena v krvi povezane z mišično oslabelostjo starejših oseb. Vir: American Journal of Clinical Nutrition, avgust 2007